Megugrott a hazai vállalkozások száma

Az őstermelők kötelező regisztrációja miatt tavaly jelentősen megugrott az egyéni vállalkozások száma - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A társas vállalkozások közül a kft. a legnépszerűbb és a csökkentett törzstőkeminimum miatt ez csak növekszik, bt.-ből viszont egyre kevesebbet jegyeznek be.

2008. december 31-én a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1 millió 654 ezer volt - közölte a KSH. Ez 329 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ezen belül a II. félévi növekedés mértéke 30 ezer.

Az emelkedés a statisztikai hivatal szerint döntően az őstermelők kötelező adószámkiváltása miatt következett be. A bejegyzett vállalkozások száma 328 ezerrel, a nonprofit szervezeteké 1300-zal nőtt. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma 380-nal csökkent.

A regisztrált vállalkozások számának nagymértékű emelkedését a nyilvántartott egyéni vállalkozások számának első negyedévi kiugró növekedése okozta. A 2008. január 1-jével hatályba lépő új áfatörvény kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat. Ezért azoknak az őstermelőknek is regisztráltatniuk kellett magukat az APEH-nél, amelyeknek eddig még nem volt adószámuk. Így az elmúlt 12 hónapban tavalyelőtthöz képest 26,6 százalékkal több vállalkozás működött.


2008. december 31-én a KSH 561 ezer társas vállalkozást tartott nyilván: 5,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok száma emelkedett: 12 hónap alatt 35 ezerrel (13,5 százalékkal), ami így az év végén meghaladta a 292 ezret.

A betéti társaságok száma az elmúlt évben 6 és fél ezerrel (3 százalékkal) csökkent: számuk december 31-én 212 ezer volt.

Továbbra is ez a két gazdálkodási forma teszi ki az összes társas vállalkozás közel 90 százalékát.

2008 II. félévének végén a nyilvántartott egyéni vállalkozások száma 1 millió volt. Számuk az első félévben 282 ezerrel, a másodikban 15 ezerrel, összességében 42,3 százalékkal, 297 ezerrel nőtt. Az ok az őstermelők kötelező adószámkiváltása. A regisztrált egyéni vállalkozók 40 százalékának volt vállalkozói igazolványa. Számuk 6 százalékkal, 26 ezerrel csökkent a 2007. decemberi állapothoz képest.

2008-ban 422 ezer új vállalkozást jegyeztek be. Az újonnan alapított társas vállalkozások száma 2008-ban 50,5 ezer volt. A II. félévi bejegyzések száma 25,3 százalékkal meghaladta az előző év hasonló időszakában mért mennyiséget. Leginkább a korlátolt felelősségű társaságok bejegyzéseinek száma emelkedett: 40,3%-kal haladta meg a 2007. II. félévi szintet. A korlátolt felelősségű társaságok népszerűségében jelentősen közrejátszik, hogy a cégalapításhoz szükséges alaptőke mértéke nagy mértékben csökkent. Míg a jogi személyiségű gazdasági társaságok bejegyzéseinek száma emelkedett, addig a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok regisztrációinak száma a 2007. II. félévi szint 53,2 százalékára esett vissza. A betéti társaságok új bejegyzéseinek száma 46,8 százalékkal csökkent az előző év II. félévéhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.