Megugrott az import

Októberben a kivitel szintje nem változott az egy évvel korábbihoz képest, a behozatal viszont 6,2 százalékkal magasabb lett. A kivitel még mindig több, de már csak a tavalyi szint felével.
2014 tizedik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitele változatlan volt, a behozatalé 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét - közli a KSH. Az év első tíz hónapjában a külkereskedelmi kivitel 6,8, a behozatal pedig 8,6 százalékkal bővült.

2014. októberben a kivitel értéke 7,5 milliárd eurót (2321 milliárd forintot), a behozatalé 7,2 milliárd eurót (2214 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év tizedik hónapjában 351 millió euró (107 milliárd forint) volt. Ez 345 millió euróval (98 milliárd forinttal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Euróalapon a kivitel 2,2 százalékkal csökkent, míg a behozatal 2,6 százalékkal nőtt.

2014 első tíz hónapjában a kivitel értéke 70,4 milliárd euró (21 727 milliárd forint), a behozatalé 65,1 milliárd euró (20 078 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 5,3 milliárd eurót (1649 milliárd forintot) tett ki, ami 240 millió euróval (13 milliárd forinttal) volt kevesebb az előző év azonos időszakinál.

2014 január–októberében a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva kivitelben 0,9 százalékkal emelkedett, a behozatalban nem változott. A cserearány 0,9 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 4,1, a dollárhoz viszonyítva 2,2 százalékkal értékelődött le.

A gépek és szállítóeszközök mértéke a kivitelben 8,2, a behozatalban 7,4 százalékkal nőtt 2013 első tíz hónapjához hasonlítva. A legerőteljesebb növekedés az előző hónapokhoz hasonlóan a közúti jármű forgalmát jellemezte: a kivitel több mint harmadával, a behozatal mintegy negyedével bővült a magas bázisidőszaki szinthez képest. A termékkör kivitelét tekintve mindegyik országcsoport vonatkozásában növekményt mértek. Ezek között a régi EU-tagállamok és az ázsiai országok viszonylatában volt a legjelentősebb a növekedés. Átlag felett nőtt az energiafejlesztő gép és berendezés – ezen belül is főleg a belsőégésű motorok és motoralkatrészek – behozatala, valamint a kisebb részarányú és részben beruházási célú berendezéseket tartalmazó speciális szakipari gép behozatala. A villamosgép, villamos készülék és műszer – jelentős részben a járműgyártáshoz is kapcsolódó elektromosan szigetelt huzalok és vezetékek – mindkét irányú forgalma számottevően nőtt. Ugyanakkor – a hazai mobiltelefon-gyártás hanyatlásával – folytatódott a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalmának jelentős visszaesése. A mobiltelefonok behozatalában főként az amerikai, míg kivitelében a régi EU-tagállamokkal és az ázsiai országokkal folytatott kereskedelem csökkent jelentős mértékben.

A feldolgozott termékek kivitele 6,9, a behozatalé 9,4 százalékkal múlta felül a 2013. január–októberi szintet. Az időszak egészében a járműiparhoz és a vegyiparhoz köthető termékcsoportok határozták meg az árufőcsoport forgalmát. Ugyanakkor lényeges szerep jutott a lakossági fogyasztást szolgáló termékek behozatalának is. A járműipari kereslet élénkülése leginkább a gumigyártmány és a fémtermék behozatalának, valamint a szakmai tudományos ellenőrző műszerek kivitelének kétszámjegyű növekedésében jelentkezett. Több mint tizedével bővült a szerves vegyi termékek behozatala, illetve az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú forgalma. Az utóbbi hónapokban megélénkülő gyógyszer és gyógyszerészeti termék forgalma az időszak végére 5 százalékot meghaladó növekedést ért el mindkét irányában.

Az energiahordozók behozatala – a forintárak csökkenése mellett – 12 százalékkal volt több, mint a bázisidőszakban. Az energiabehozatalunk felét adó kőolaj és kőolajtermék behozatala – a nyár óta mért jelentős növekedésnek köszönhetően – az időszak végére már több mint 5 százalékkal emelkedett a bázisidőszaki szinthez képest. A gáztárolók folyamatos feltöltése miatt töretlenül bővülő természetes és mesterséges gáz behozatala az időszak végére negyedével meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet. A villamos energia behozatala több mint tizedével nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitele 3,9, a behozatala 6 százalékkal bővült 2013. január–októberhez képest. A kivitel több mint ötödét adó gabona- és gabonakészítmény kivitele – az utóbbi két hónapban jelentősen alatta maradt a bázishavi szintnek, ugyanakkor a teljes időszakot tekintve közel tizedével meghaladta azt. Erőteljesen bővült az állati takarmány (főként a kutya- és macskaeledel) kivitele, továbbá a kávé, tea, kakaó, fűszer behozatala.

A hús és húskészítmény termékkörben a baromfi-, illetve a sertéshús kivitele élénkült meg jelentősen. Utóbbi termékkör esetében az orosz kivitel elmaradását a japán kiszállítások kompenzálták.

2014. január–októberben az export 79, az import 75 százalékát bonyolítottuk le az EU-tagállamaival. Ebben a viszonylatban a kivitel 8,6, a behozatal 13 százalékkal volt több, mint 2013 azonos időszakában. A többlet 6,7 milliárd euró (2062 milliárd forint) volt, ami 1347 millió euróval (319 milliárd forinttal) csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel 0,9 százalékkal növekedett, a behozatalé 2,4 százalékkal esett vissza 2013. január–októberhez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euró (413 milliárd forint) volt, 1107 millió euróval (306 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.