Megugorhat a gázolaj ára

A jövő héten a piaci változások alapján a benzinárban nem várható változás, a gázolajnál viszont akár 4-6 forint körüli emelést is lehetségesnek tart a GKI Energiakutató.
A piaci hatások alapján szerdától 4-6 forintos gázolajár-emelést vár a GKI Energiakutató. A benzintarifa ugyanakkor szinten maradhat. A két termék literára így egyaránt 301 forint körül állhat be.

A február 15-19-i héten a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 30-33 dollár között mozgott, 2 dolláros, 6,8 százalékos emelkedést mutatva. Az árak erőteljes ingadozás mellett pénteken az előző hét pénteki szintre csökkentek vissza. Az árat felfelé tolta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) négy tagállama, valamint Oroszország megegyezése arról, hogy az idei év januári kitermelési szinten rögzítik olajtermelésüket, amennyiben a többi OPEC-tag is csatlakozik. Az egység kétséges, mivel Irán nem érdekelt a rögzítésben, de Irak és Líbia is vissza akar térni korábbi szintjére. Az árcsökkenést ellenben a hatalmas készletek indokolják. Az Egyesült Államokban a tárolt kőolaj mennyisége 80 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit. Európában inkább a késztermék okoz gondot. A szárazföldi tárolók megteltek, a kikötők előtt 60 megrakott uszály vár. A dollár kisebb erősödése is lefelé nyomta az árakat. Az amerikai kőolajfúrások száma ismét jelentősen, most 26-tal csökkent.

A benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon fél százalékkal, a gázolaj pedig 6,8 százalékkal drágult. Ezen belül csütörtök-pénteken már a csökkenés volt a jellemző. Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet mérséklődött, Ázsia továbbra is a benzinfinomításhoz szükséges, illetve vegyipari alapanyagokat igényli. Az amerikai kereslet megszűnt a magas készletszintek miatt, a nyugat-afrikai piacon pedig pénzügyi gondok miatt nem lehet értékesíteni, számos tankhajó várakozik Lagos partjainál. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, a tárolók szinte tele vannak.

A dollár 278,3 forint körül ingadozott, csaknem két és fél forinttal, 0,8 százalékkal kellett többet adni egy dollárért, mint egy hete. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva kis erősödést mutatott, a dollár árfolyama némileg erősödött az euróhoz, s így a forinthoz viszonyítva is. A forint gyengülése felerősítette a benzin- és a gázolajár emelkedését.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 14,5, a gázolajé 19 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből 25 százalékkal több benzint és 32 százalékkal több gázolajat lehet most tankolni, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.