Megtudtuk, miről tárgyal a kormány a következő hónapokban!

A kormány közzétette az idei első félévre tervezett munkarendjét, amiben bemutatják, milyen előterjesztések, jelentések kerülnek az asztalra a következő hónapokban. A munkaterv egészen május 19-ig foglalja össze a témákat, amikor már rég túl leszünk a választáson.

Megjelent a kormány első féléves munkaterve, aminek pikantériája, hogy jóval a választások utánra nyúlik az előterjesztések tárgyalásának ütemezése, márpedig a tavaszi választást követően biztos új kormány veszi majd kezébe az ország irányítását.

Addig is számos téma kerül a kabinet elé, ezek közül próbáltuk kiválogatni a legérdekesebbeket. Mindjárt a jövő heti, február 10.-i ülésen tárgyalják a kormánytagok a hitelintézetek válságkezelésével kapcsolatos új intézkedések megteremtéséről szóló előterjesztést. Ez a jogszabály hiányzik még abból a sorozatból, ami a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodás alapján a honi pénzügyi rendszer kockázatait hivatott mérsékelni.

Amint arról a Népszabadság korábban már beszámolt, az előterjesztés azt az lehetőséget biztosítja a kormány számára, hogy amennyiben a bank gazdálkodása rosszra fordul, bajba kerül, közbeavatkozhasson, akár úgy, hogy átveszi az irányítást a pénzügyi cégben. Ugyanezen az ülésen kapják kézhez a kormánytagok a költségvetési fejezetek támogatási keretszámait egészen 2013-ig bemutató előterjesztést is. Ebben a csomagban mutatják be az államháztartás központi alrendszerében érvényesülő kötelezettségvállalási korlátokat, szintén 2013-ig - vagyis azt, meddig nyújtózkodhat az állam ebben az időszakban.

Figyelemre méltó előterjesztéssel foglalkoznak majd a február 24.-i ülésen, amikor a betéti kamat, az értékpapírok hozama és a teljes hiteldíj mutató számításának újraszabályozása kerül terítékre. A javaslat vélhetően tovább erősíti a fogyasztók védelmét azzal, hogy még precízebb elvárásokat fogalmaz meg a mutatókkal, azok tartalmával kapcsolatban. Szintén azon az ülésen tárgyalják a 2010. évi nemzeti kiegészítő támogatás forrásának megállapításáról szóló előterjesztést. Ekkor egy, a munkaerőpiacot érintő anyag is sorra kerül, melyben az állami foglalkoztatási szerv által álláskeresőként nyilvántartott személyek létszámának megállapításáról, valamint annak közzétételi módjáról alkotnak szabályt. Az ülésen ezen kívül még a közbeszerzésekhez kapcsolódó előterjesztések kerülnek asztalra.

Március elején az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtásának részletes pénzügyi, műszaki feltételeiről és követelményeiről döntenek a kormánytagok. Itt lesz szó még a részben vagy egészben készenléti jellegű beosztásban foglalkoztatott tűzoltók távolléti díj iránti kérelmeinek elbírálását és kifizetését rendbe szedő előterjesztésről is.

Március 10.-én a repülőtér létesítésének, fejlesztésének és megszűntetésánek szabályait alkotják meg, ami kitér a leszállóhelyekre is. Ekkor tárgyalják munkavállalási lehetőségek egyértelműsítését szolgáló előterjesztést a Magyarország és Ausztria által kölcsönösen elismert szakképesítés jegyzékéről.

Ahogy haladunk a választások felé, úgy kerül egyre több részletszabályozást igénylő javaslat a kormány elé, s fogynak el az átfogó intézkedéseket célzó indítványok. Utóbbiak közé tartozhat a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó korábbi kormányrendelet módosítása a március 31.-i ülésen.

A választási fordulók között is ülésezik a kormány, az április 21.-i ülésen tárgyalják például a költségvetési fejezetek I. negyedévi gazdálkodásáról szóló jelentést, valamint a konvergenciaprogram végrehajtásáról szóló jelentés elkészítéséről szóló előterjesztést.

A választások utáni időszakban, április vége és május közepe között foglalkozik a kormány a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény módosításáról, egyes kormányrendeleteknek az uniós irányelvvel összefüggő változtatásáról, valamint a központi költségvetési fejezetek 2009. évi előirányzat-maradványának kezeléséről. Kérdés, hogy döntések születnek-e a témákban, mert ugyan az új kormány ekkorra még nem áll fel, de a választási eredmény már ismert lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.