Megtorpedózzák a logisztikai óriásfúziót

A United Parcel Service (UPS) várhatóan hivatalosan is visszavonja ellenlábasára, a holland TNT Expressre adott 6,9 milliárd dolláros vételi ajánlatát – tudta meg a Bloomberg. De nem önszántából, hanem a kilátásba helyezett brüsszeli vétó miatt.

A hírügynökség szerint a világ legnagyobb csomagszállító vállalata azután kényszerül erre a lépésre, hogy kiderült: az Európai Bizottság meg akarja akadályozni az ügyletet.

Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa, Joaquin Almunia  azzal indokolta elutasító álláspontját, hogy a két óriásvállalat egyesülésével keletkező űrt – méretüknél fogva - egyik ellenlábasuk sem tudja kitölteni, még úgy sem, ha a piacvezető UPS megválik egyes vagyonelemeitől és légi szállító hálózatához szabadabb hozzáférést enged a konkurenseknek.

A UPS 263 millió dolláros bánatpénzt fizet a UPS-nek a fúzió kútba esése miatt, ha Brüsszelben megszületik erről a végső határozat. Az amerikaiak az unió aggályaira válaszul eddig már kétszer átdolgozták ajánlatukat, de harmadjára ezt már nem teszik meg. A TNT-nél katasztrófaként élték meg a fejleményeket, az árfolyam a felére zuhant. 

Rendkívül csalódottak vagyunk a brüsszeli elutasító álláspont miatt – jegyezte meg Scott Davis, a UPS vezérigazgatója, aki szerint a két cég együtt forradalmi áttörést tudott volna elérni a globális logisztikában. Az ügylet az atlantai székhelyű UPS 105 éves történetének legnagyobb vállalatfelvásárlási akciója lett volna, s piaci ereje Európában elérte volna a Deutsche Posthoz tartozó DHL-ét, amely a kontinens legerősebb szereplőjének számít

A TNT közleményében adott hangot csalódottságának, szerintük a fúzió megvalósítható és valamennyi részvényes számára kedvező lett volna. Az élet azonban nem áll meg, s elemzők szerint nem kell félteni a TNT-t, az a saját lábán is megáll majd az erősödő versenyhelyzetben. Az ügy február 5-éig biztosan lezárul, ez ugyanis az Európai Bizottság által szabott határozathozatali határidő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.