Megtorpant az export

A gazdaság növekedésében a mezőgazdaság mellett a legfontosabb szerepet játszó export bővülése megtorpant tavaly novemberben. A kivitel mindössze 0,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Tavaly novemberben a magyarországi export értéke 7,4 milliárd euró (2201 milliárd forint) volt, míg az import 6,5 milliárd eurót (1959 milliárd forint) tett ki – derül ki a KSH első becsléséből. A kivitel 0,8 százalékkal nőtt, a behozatal 2,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összevetve. Novemberben az export 78, az import 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. A külkereskedelmi többlet 803,5 millió euró volt, 237 millió euróval több az egy évvel korábbinál.

Novemberben az export bővülése komoly megtorpanást mutatott a korábbi hónaphoz képest. A KSH adatai szerint októberben a kivitel még 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyenleg csak azért nem romlott, mert az utolsó őszi hónapban a behozatal még nagyobb mértékben esett vissza. Az import októberben még 2,9 százalékkal bővült éves összevetésben, szemben a novemberi csökkenéssel.

Tavaly január-novemberben az export 1,8, az import 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az előbbi értéke 75,9 milliárd euró (22 521 milliárd forint), míg az utóbbié 69,0 milliárd euró (20 444 milliárd forint) volt. Előzetes adatok alapján a kiviteli többlet már az első tizenegy hónapban 6,96 milliárd euró volt a 2012 egész évi 6,65 milliárd euró után. A külkereskedelmi mérleg tizenegy havi többlete tavaly 446 millió euróval volt több, mint 2012-ben.

Az ipari termelés novemberi előzetes adatait ismertetve Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese azt mondta, hogy a járműgyártásban regisztrált dinamikus szeptemberi bővülés október-novemberben kicsit kisebb volt, így az ipari termelés dinamikája is visszaesett kissé. Elemzők szerint a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek és az exportnak is, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője kiemelte, hogy a várakozásokat felülmúló többlet keletkezett a külkereskedelemben novemberben, és az adatok arra utalnak, hogy a belső kereslet élénkülése mellett a külkereskedelem is pozitívan járulhatott hozzá a bank által a tavalyi negyedik negyedévre várt 2,8 százalékos GDP-növekedéshez.

Balatoni András, az ING vezető elemzője viszont úgy látja, romlottak az exportáló vállalatok kilátásai, és tavaly a negyedik negyedévben a GDP növekedése lassult a harmadik negyedévhez képest: 2,1 százalékkal bővülhetett 2012 azonos időszakához képest. A szakértő 2013-ra 0,9 százalékos növekedést vár, a korábban prognosztizált 1,1 százalékos bővüléssel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.