Megtörhet a válságból való kilábalás üteme

Igencsak kérdéses, hogy a válságból való kilábalás mennyire lesz gyors. Bőven akadnak jelek, hogy a felívelő időszak a vártnál lassabb lesz, s immár arra is van esély, hogy megtörik, amely révén a korábban emlegetett "W" alakú felépülés jöhetne létre – vélik a Quaestor elemzői.

Az elmúlt közel fél évből beérkező adatok megerősítették, a gazdasági fellendülés a korábban vártnál kedvezőbben alakul, a világkereskedelem élénkülése mellett. A világgazdaság meghatározó országaiban a növekedés eltérő ütemet vett fel, azonban az egyértelműnek látszik, hogy Európa lemaradt – vélekednek a Quaestor csoport elemzői.

Ennek egyértelmű jelei abban látszanak, hogy az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás és a készletek felépítése már elkezdődött, míg Euróbában hasonlót nem tapasztalni, ami a utóbbi gazdaságát egyelőre hajtja az a leértékelődőtt euró következtében megelénkült export.

Jónéhány kockázati elem akad, amely abba az irányba mutat, hogy a korábban sokat emlegetett „V" alakú recesszió emelkedő ága a korábbiakhoz képest jelentősen alacsonyabb, mérsékeltebb lesz. Ráadásul az is kérdéses, hogy az emelkedés megtörik-e, azaz kialakul-e egy "W" alakú kilábalási folymat.

Ez jelenleg a bizalmi válság továbbterjedésének függvénye, valamint annak, hogy Európa megtorpanása és pénzügyi rendszerének problémái milyen hatást gyakorolnak az Egyesült Államok növekedésére. Ma egyértelműnek látszik, hogy pozitív impulzusokat leginkább az ázsiai régióból kaphat a globális konjunktúra.

Újabb leminősítések várhatóak, s a globális növekedési kilátások ismét borúsabbá váltak.Amióta ezek világosabban kirajzolódnak az indexek azóta jelentős mértékben estek – mondja Háda Bálint a csoport vezető pénzügyi elemzője.

A hitelezési helyzet romlását mutatja, hogy a LIBOR bankközi kamatok az elmúlt év augusztusi szinteken mozognak, ami kedvezőtlen jel a bankközi hitelezés szempontjából. Ismét azt tükrözi, hogy a pénzintézetek kevésbé bíznak egymásban. Mindezt csak tetézi, hogy Európában a pénzintézeteket a "toxikus" termékektől, kötvényektől nem tisztították meg.

A pénzügyi rendszer szabályozásával kapcsolatos törekvések sem támogatják a befektetői morált, a bankszektor a várható veszteségek leírása ellen a kamatmarzs emelésével védekezhet, de ez a hitelpiacra, amely a növekedés egyik legfontosabb támasza, további terheket róhat.

A hazai gazdasági folyamatok továbbra is azt mutatják, hogy csak addig örülünk a fellendülésnek, mint Németország. Az új kormány mozgástere megítélésünk szerint továbbra is egy új gazdasági struktúra kialakításától függ, amely a hazai keresletre a korábbinál jobban épít. Ez azonban csak akkor "nyerhet", ha az IMF-fel és a többi hitelezővel a cikluson átívelő részletes gazdaságpolitikai program mentén a magasabb hiányszint elfogadásáról képes megállapodni.

Amennyiben ez elmarad és valóban a kilábalás valóban elnyúlik, akkor a várható forgatókönyv szerint – államok sorra mellett – 2011-ben megszorításokra kényszerül majd Magyarország is.

A részvényindexek tekintetében nem túl derűlátóak a Quaestor elemzői, mivel további csökkenésekre számítanak.

Milyen devizába fektessünk egy ilyen hektikus piaci környezetben? - Megfontolandó, mely deviza garantálja a legnagyobb biztonságot, mely országcsoportban számíthatunk a növekedés fenntarthatóságára, és a kamatvárakozások mennyire stabilak. Ezeknek a kritériumoknak hosszabb távon – néhány ázsiai állam devizáűja mellett – leginkább az amerikai dollár felel meg, igaz a Brazil reál is hasonlóan jó befektetési célpont lehet, mert a kamatemelési várakozások rendkívül erősek.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.