Megtizedeli középvezetői állományát a Danone

Rövidesen minden tizedik európai középvezetőjétől búcsút vesz a cég. A leépítéssel 200 millió eurót kívánnak megspórolni.

Mintegy kilencszáz menedzseri és adminisztratív munkahelyet szüntet meg 2014-ig a Danone-csoport, azaz európai középvezetői létszámának 10 százalékát leépíti.

A kedden Párizsban bejelentett döntés annak a két évre tervezett 200 millió eurós megtakarítási csomagnak a része, amelyet decemberben hozott nyilvánosságra a francia élelmiszeripari társaság. 

A leépítés - amelyről kedden kezdődtek meg az egyeztetések a szakszervezetekkel - az európai fogyasztáscsökkentés következménye, és elsősorban a belső mobilizációt és az önkéntes távozásokat fogja előnyben részesíteni - olvasható a Danone közleményében. Gyárbezárásokat továbbra sem terveznek.

A csoport azt nem közölte, hogy pontosan hol és hány munkahely szűnik meg, de jelezte: a leépítés 26 országot érint. A vezetői pozíciók száma a felére fog csökkeni azzal, hogy átszervezik a több ország irányítását ellátó igazgatóságokat. A francia szakszervezetek értesülése szerint 236 munkahely fog megszűnni Franciaországban.

Az átszervezés elsődleges célja a lassuló európai eladások újraindítása, azok ugyanis tavaly 3 százalékkal csökkentek. Az Európán kívüli eladások, amely a cég forgalmának hatvan százalékát biztosítják, viszont tíz százalékkal növekedtek 2012-ben. Ezzel tavaly a Danone rekordbevételt ért el, és történetében először átlépte a

20 milliárd eurós küszöböt. A teljes 2012-es forgalom 20,86 milliárd euróra rúgott, a nettó nyereség pedig 1,81 milliárd eurón stabilizálódott, de a működési nyereségráta 50 bázisponttal csökkent. A Danone világszerte 102 ezer embert foglalkoztat, 27 ezret Európában. A francia cégcsoport a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. révén van jelen Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.