Megtisztítják a Hypót

A német Hypo Real Estate fennakadt a nagybankok most zajló stressztesztjén - írja bennfentesekre hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.

A kereskedelmi ingatlanberuházások finanszírozására specializálódott hitelintézetet a pénzügyi válság idején megmentette az összeomlástól a német kormány, de az akkor ért sokkot még nem tudta kiheverni. Az államosított bank számára Berlin 103,5 milliárd euró értékben adott hitelt és vállalt garanciát több vezető pénzintézettel közösen.

A Hypo 2008 októberében azután került csődközeli helyzetbe, hogy ír leánycégét, a Depfa Bankot maga alá temette az amerikai Lehman Brothers összerogyását követően kirobbant hitelválság. Soffin nevű bankmentő alapja révén a kormány ezután lépett, s a kisrészvényesek kiszorításával 2009-ben száz százalékos tulajdonossá vált a Hypóban.

A 91 legnagyobb európai bank körében folytatott tesztek eredményét pénteken, tőzsdezárás után, este hatkor hozza nyilvánosságra az Európai Bankfelügyeletek Bizottsága (CEBS). Elsősorban azt vizsgálják, hogy a bankok milyen erősek, mennyire tudnak ellenállni az euróövezetben kibontakozott adósságválság káros hatásainak. A bank megfelelő tőkeellátottsága a biztonságos működés szempontjából alapkövetelmény. Ezt a Tier 1-el azaz a tőkemegfelelési mutatóval jellemzik, ami a szavatoló tőke és a korrigált mérlegfőösszeg hányadosa, s amely a Bázel II. Egyezmény szerint nem lehet kisebb 8 százaléknál. Március végén a Hypo mutatója 7,7 százalék volt.

A hitelintézet gyakorlatilag minden olyan adósságpapírból betárazott, amelynek visszafizetése újabban különösen kockázatossá vált. E téren Európa-bajnoknak tekinthető, senki másnak nincs ugyanis 72,1 milliárd euró értékben olasz, görög és spanyol adósságpapír a trezorjában. A bank sorsáért azonban mégsem aggódnak a szakemberek. A Soffin alap ugyanis márciusban csaknem 8 milliárd eurót pumpált a Hypóba, amelynek még kétmilliárdra szükséges lesz a biztonságos működéshez, és ahhoz, hogy 2012-re ismét nyereségessé váljon. Ha már 103,5 milliárdjába kerül Németországnak a Hypo életben tartása, akkor ez a kért összeg már aprópénznek mondható.

Pozitív fejlemény, hogy a Hypo engedélyt kapott egy „rossz bank" alapítására, amelybe besöpörheti a 210 milliárd euró értéken nyilvántartott, nem stratégiai fontosságú eszközeit és magas kockázatú kintlevőségeit. Ez a 2009 végi mérlegfőösszegének csaknem a fele.

Az előzetes hírek szerint egyébként a 14 vizsgált német hitelintézet közül egyedül a közfinanszírozásban tevékenykedő Hypo betegeskedik, igaz, egyik-másik Landesbanknál sem optimális még a helyzet. A teszten ők viszont átmennek - állítják banki szakértők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.