Megtiltaná az energiaszektornak az extraadók áthárítását a Fidesz

A Kósa Lajos és Schmidt Csaba jegyezte indítvány szerint az extraadókat az energiacégek sem közvetve sem közvetlenül nem számlázhatják ki a fogyasztóiknak.

A kőolaj világpiaci árának emelkedésével emelkedne a bányajáradék, és törvényben tiltanák meg az energetikai cégekre kivetett különadók továbbhárítását a fogyasztókra - olvasható ki az egyes energetikai témájú törvények, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénymódosító javaslatból.

A Kósa Lajos és Schmidt Csaba fideszes képviselők által pénteken parlament elé terjesztett javaslat a bányatörvény hatálya alá helyezné a bányászati hulladék - így a vörösiszap - kezelését. A bányászati hulladéktárolókat pedig az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény hatálya alá vonná. Mindkét döntés szigorúbb hatósági felügyeletet tenne lehetővé.

A távhőárak "kordában tartására" a törvényjavaslat 2012 végéig lehetővé tenné a távhőtermelőknek, hogy a kötelező átvételi körben maradjanak, ha bizonyos feltételeket teljesítenek. (A kötelező átvételi körben a hővel kapcsoltan termelt áramot szabályozott, a piaci átlagárnál drágábban kötelező átvenni, azaz a fogyasztókhoz eljuttatni. - a szerk.)

A módosítás szerint a bányajáradék 3-3 százalékponttal emelkedik, ha a Brent kőolaj tőzsdei jegyzésára havi átlagban eléri vagy meghaladja a 80 dollárt hordónként (jelenleg 90-91 dollár körül jár az ár - a szerk.) és további 3-3 százalékponttal akkor, ha eléri vagy meghaladja a hordónkénti 90 dolláros árfolyamot. Az emelést a földgáz nagykereskedő által vásárolt földgáz bizonyos átlagára esetén kell érvényesíteni.
Jelenleg a bányajáradék a 2008 előtt üzembe állított kitermelés esetén 12 százalék, de az 1998 előtt termelésbe állított bányáknál - a törvényben leírt - bonyolult képlet alapján határozzák meg.

A törvényjavaslat indoklása szerint a hatósági árral érintett földgáz mennyiségének megfelelő mennyiségben a bányajáradék fizetésének alapját a hatósági árhoz kötnék. "A hatósági ár függetleníti a piaci folyamatoktól az árak alakulását, ezért indokolt, hogy a nemzetközi piac alakulását reprezentáló Brent felár se kerüljön megfizetésre a hatósági áralkalmazási körben" - olvasható az indoklásban.

A törvénymódosító javaslat megváltoztatná a legutóbb módosított gáztörvényt is, amely az energetikai cégekre kirótt különadó áthárításáról így rendelkezik: "az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló 2010. évi XCIV. törvény szerinti különadót sem az egyetemes szolgáltatók sem a földgázkereskedők nem háríthatják át a fogyasztókra". A parlament előtt lévő törvénymódosító javaslat úgy fogalmaz: "az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló .... Különadó törvény szerint különadó fizetésére kötelezett e törvény szerinti engedélyesek, valamint a termelő a különadót nem háríthatják át a velük szerződésben álló engedélyesekre vagy felhasználókra. Ebből következően a különadó az engedélyes által nyújtott termék vagy szolgáltatás árába közvetlenül vagy közvetve semmilyen formában nem számítható be, illetve külön nem számlázható ki."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.