Megtévesztő gyorshitel

Négymillió forintra bírságolta a gyorshitelt kínáló PBB Credit Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtévesztő hirdetései miatt.

Pár napos hitelfolyósítást és egyedülálló szolgáltatásokat ígért reklámjaiban a PBB Credit Kft., ám ígéretei nem voltak valósak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt négymillió forintra bírságolta a vállalkozást.

A PBB Credit Kft. 2008 márciusa és 2009 májusa között nagy példányszámú hirdetési újságokban közzétett hirdetéseiben rövid, 1-3 napon belüli hitelfolyósítást ígért, és egyedülállóként hirdette szolgáltatását.

A GVH szerint a reklámokban szereplő határidőt a fogyasztó olyan időtartamként értelmezi, aminek a kezdete a hirdetést feladó vállalkozó felkeresésének időpontja, míg a vége a hitel tényleges folyósításának ideje. A reklámokban ígért határidő teljesüléséhez azonban több szereplő gyors munkavégzése szükséges: Kell az eljárás alá vont vállalkozás gyorsasága, a hitelintézet gyors hitelbírálata, a gyors földhivatali ügyintézés és az ügyfél aktív együttműködése. A PBB Credit adatszolgáltatásaiból nem derült fény arra, hogy az általa közvetített hitelek folyósítására valóban a meghirdetett időn belül sor került.

A GVH azt állapította meg, hogy a „Gyorshitel akár 1 nap alatt” és a „Gyors jelzáloghitel banki háttérrel 24 órán belül is” tájékoztatások valótlanok. Bár ezek a szlogenek nem állították azt, hogy minden kérelmező egy nap, illetőleg 24 óra alatt hitelt kap, de legkedvezőbb esetként ezt az időtartamot tüntették fel, márpedig a hiteligénylés bankhoz beérkezésének napján sohasem került sor a hitel folyósítására, és ezt a céggel kapcsolatban álló bankok nem is ígérték.

A 2 napos gyorshitelekre vonatkozóan valamennyi ügyfél esetében több mint 2 nap telt el a szerződéskötés és a folyósítás között. Tehát ha a folyamat a szerződéskötés napján indult, akkor sem valósult meg a reklámígéret. Az eljárás ráadásul számottevően 2-20 nappal is hosszabb, mint a reklámokban feltüntetett 2 napos határidő.

Mindezekre tekintettel a GVH azt állapította meg, hogy, hogy a „Gyors jelzáloghitel Budapesten 2 nap alatt, egyéb kiemelt településeken 5 nap alatt”, a „Gyorshitel 1-3 nap alatt”, illetőleg a „Gyorshitel 3 nap alatt” tájékoztatások valótlanok.

A 2009 márciusától reklámozott „gyorshitel 3 nap alatt” ígéret tekintetében is azt állapította meg a GVH, hogy valótlan tartalmú.

A PBB Credit által közvetítet hitelekre vonatkozóan a GVH az „egyedülálló” minősítést sem látta jogosnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.