Megtévesztett a Ryanair

Megbírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Ryanair Ltd.-t. A fapados légitársaság a hatóság szerint megtévesztő tájékoztatási gyakorlatot folytatott magyar nyelvű foglalási oldalán, mert a dinamikus valutaátváltási rendszerről hiányosan, az átváltási árfolyamról pedig megtévesztően tájékoztatott.

A jogsértésért 50 millió forint bírságot szabtak ki. A GVH szerint a Ryanair 2012 februárja és 2015 októbere között a repülőjegyek foglalásakor nem tájékoztatta megfelelően az ügyfeleket arról, hogy a fapados légitársaság valutaátváltási rendszere helyett választhatják a saját bankjukat is - számolt be a Világgazdaság.

A Ryanair ráadásul hamisan azt hitette el a jegyvásárlókkal, hogy rendszerének választásával jobban járnak, mint ha saját bankuknál végeznék el az átváltást.

A GVH a bírság kiszabásakor a társaság hazai, árfolyamváltással érintett értékesítéséből származó árbevételét vette alapul, s annak 3 százalékában határozta meg a befizetendő tételt.

Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a Ryanairt az elmúlt öt évben két alkalommal már elmarasztalták tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt. Enyhítő körülmény volt, hogy a Ryanair azóta módosította kifogásolt rendszerét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.