Erőre kap az orosz gazdaság

Hamarabb magára talál az orosz gazdaság, mint azt várták: 2010-ben már 3 százalékos növekedést mérhetnek, köszönhetően a készletek újbóli feltöltésének és a fogyasztás megélénkülésének - áll a Citibank elemzésében.

A Citibank moszkvai elemzői nem vacakoltak: a korábbi 0,8 százalékról szóló jövő évi oroszországi GDP bővülésról szóló becslésüket egyből 3 százalékosra módosították, miközben megerősítették az idei 7,5 százalékos zsugorodásról szóló prognózisukat. Középtávon 3,5-4 százalék közötti mértékben növekszik majd évről-évre az orosz gazdaság, amennyiben a fő exportcikk, az olaj ára letáborozik a 60-70 dollár közötti sávban. A növekedés hajtóereje a fogyasztás lesz, a bizonytalan üzleti környezet miatt a beruházások hozzájárulása a GDP-hez megragad a 20 százalékon, vagy annál is alább megy.

A kormány hivatalos prognózisa borúlátóbb a Citibankénál. A második félévre 6,8 százalékos visszaesést, az egész évre pedig 8,5 százalékos zsugorodást feltételez a Kreml, „köszönhetően" az energiahordozók és a nyersanyagok iránt az utóbbi időben megcsappant keresletnek. A héten közzétett előrejelzésük 2010-re szerény, 1,6 százalékos bővüléssel kalkulál, a Citibank által várt 3 százalékot Moszkva 2011-ben látja reálisnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.