Megszűnik az Erste magánnyugdíjpénztára

Július elsejével lehúzza a rolót az Erste Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ága. A kassza működése azért lehetetlenült el, mert a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetését egy év végi törvénymódosítás végérvényesen az állami nyugdíjalapba irányította át. A pénztárszövetség önkéntes adományok bevezetését javasolja.

Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége a magán-nyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a gazdaságos működtetés ellehetetlenítése miatt azt a javaslatot tette a közgyűlésnek, hogy kezdeményezze a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetését 2012. július 1-jével – derült ki az Erste közleményéből.

Mohr Lajos, az Erste Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elmondta: a hazai nyugdíjrendszer második pillérét jelentő magánnyugdíjpénztárakat érintő kedvezőtlen, tavaly év végi törvényi változások kényszerhelyzet elé állítják a piac szereplőit. Mivel az új szabályozás értelmében a magánpénztári befizetések továbbra is az állami alapba folynak, a magánpénztáraknak nincs bevételük, amiből működhetnének.

Emiatt az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának működtetése hosszú távon nem tartható fenn, csak abban az esetben, ha a pénztártagok önkéntesen támogatnák az ágazat működését, ami viszont nem elvárható. Az Erste Nyugdíjpénztár ezért február 28-ig levélben tájékoztatja a magán-nyugdíjpénztári ágazat tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról.

Mohr Lajos kiemelte: az Erste Nyugdíjpénztár egyre népszerűbb önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét. Már csak azért is, mert az öngondoskodás fontossága újra a figyelem középpontjába került. Az Erste Nyugdíjpénztár fontos célja, hogy önkéntes pénztárán keresztül továbbra is kiemelkedően magas színvonalú szolgáltatásokkal járuljon hozzá ügyfelei megtakarításainak növeléséhez.

Az önkéntes pénztári megtakarítások népszerűsége érezhetően nő az utóbbi időben. A befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény (maximum 100 ezer forint), a magas és kamatadómentes elérhető hozam, a megtakarítás örökölhetősége és az alacsony költségek komoly vonzerőt jelentenek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak.

Nincs jobb helyzetben a többi magánnyugdíjpénztár sem, a Stabilitás Pénztárszövetség ma publikált anyaga szerint csak önkéntes tagi adománnyal lehet a még működő kasszákat tovább üzemeltetni, bevételek hiányában ugyanis rövid időn belül a teljes ágazat elérheti a működőképesség határát. A pénztárszövetség azt javasolja, hogy a maradás mellett döntő tagok működési célú adományokkal segítsék pénztárukat.

A Stabilitás Pénztárszövetség felhívja a figyelmet, hogy a tagság hathatós segítsége nélkül a magánpénztári szektor nehéz helyzetbe kerül, hiszen a pénztáraknak továbbra sincsenek bevételeik, csak törvény által előírt adminisztrációs költségeik. Jelentős terhet jelent továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fizetendő vagyonarányos felügyeleti díj, ami a mintegy 250 milliárd forintos magánpénztári vagyont figyelembe véve éves szinten 80 millió forintot tesz ki.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a pénztárak legfeljebb a tagdíj 0,9 százalékát vonhatják le működési költségekre. A Stabilitás korábbi számításai szerint 100 ezer tagot feltételezve tagonként minimum átlagosan évi 168 ezer forintos önkéntes tagdíjbefizetésre lenne szükség csak ahhoz, hogy nulla működési költség mellett az állam által előírt díjakat ki tudják fizetni a pénztárak. A tagság visszajelzései alapján ezt a plusz terhet azonban már sokan nem tudják vállalni.

A működés szempontjából kulcsfontosságú kérdés lehet, hogy a tagok működési célú adományokkal, önkéntes alapon járuljanak hozzá pénztáruk fenntartásához. Az adomány mértéke pénztáranként eltérő lehet, amely függ a még meglévő működési tartalékok nagyságától, a tagok számától és az operációs költségektől. A működési célú adomány lényege, hogy azt a tag egy támogatási szerződés megkötésével közvetlenül a pénztárának juttathatja, amely összeget a pénztár a tag rendelkezése értelmében teljes egészében a működési költségek fedezésére fordíthat.

Az így befizetett összeg, a tagdíjjal ellentétben – a tag egyéni számláját ugyan nem gyarapítja, de biztosíthatja a pénztár működőképességét. A Stabilitás Pénztárszövetség a döntést elősegítő információk mellett a pénztárak működőképességének hosszú távú fenntartása, jövőbeli lehetőségeinek felmérése érdekében összeállított a pénztártagok számára egy kérdőívet is, amelyet szintén honlapján tesz közzé (www.stabilitas.hu).

A szövetség hangsúlyozta: Az önkéntes adomány bevezetése mellett sok tagnak megérheti a pénztári rendszerben maradni, ugyanis egy nagyon alacsony költségű, hosszú távú privát megtakarítási forma előnyeit élvezhetik. Azonban hosszabb távon mindenképp indokolt a magánpénztárak jogszabályi környezetének felülvizsgálata. A szövetség erre vonatkozóan javaslatokat dolgoz ki a kormányzat számára, és a piac szereplői örömmel vennék, ha az új jogszabályok tervezett kidolgozásakor figyelembe vennék majd a pénztárak véleményét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.