A Bajnai-csomag vette a parlamenti akadályt

Megszűnik a tizenharmadik havi nyugdíj július 1-től, miután az Országgyűlés elfogadta el a nyugdíjszabályok módosítását tartalmazó csomagot. A Fidesz és a KDNP kérésére erről a képviselők egyenként, név szerint szavaztak.

A tizenharmadik havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Emelkedik - fokozatosan, 62-ről 65 évre - a nyugdíjkorhatár is. Az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad. 

Elfogadta a Ház az idei adótörvények módosítását is 201 igen, 166 nem és 4 tartózkodás mellett. A döntés értelmében július 1-től 20-ról 25 százalékra nő az áfakulcs, bevezetnek egy 18 százalékos, kedvezményes kulcsot a tejre, a tejtermékekre, a kenyérre és a pékárukra, augusztus 1-től pedig a távhőre.

Január 1-től visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik az szja alsó, 18 százalékos kulccsal adózó sávhatára.

Július 1-től a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék. A táppénz mértéke augusztustól egységesen 10 százalékkal csökken, a munkabér 60 százalékára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.