Megszűnik a cafetéria 400 ezer forintos összeghatára

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerint vannak ugyan pozitívumai a tervezett adóváltoztatásoknak, azonban a versenyhátrány leküzdéséhez a kormány tervezett lépéseinél sokkal többre van szükség. Közben Oszkó Péter pénzügyminiszter az OÉT-en bejelentette, a kormány elfogadva a szociális partnerek javaslatát a 2010. évi adóváltozásoknál a cafetéria 400 ezer forintos összeghatárát megszünteti, miközben egyes elemeinek lesznek korlátai.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerint vannak ugyan pozitívumai a tervezett adóváltoztatásoknak, azonban a versenyhátrány leküzdéséhez a kormány tervezett lépéseinél sokkal többre van szükség. A jelenlegi helyzetben nem könnyű az egyensúly fenntartása, ugyanakkor a versenyképességi szempontok mit sem változtak, sőt, felértékelődtek - hangsúlyozza a szervezet közleményében.

A szervezet hivatkozik a svájci székhelyű, IMD elnevezésű, a versenyképességet kutató cég legújabb jelentésére, amely szerint Magyarország a versenyképességi mutatók alapján a 45. helyre szorult a 2008-as 38.-ról, és kilábalási esélyeit tekintve is a sereghajtók közé került. Az AmCham felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország régiós versenytársaihoz mérten is hátrányban van. Magyarországon - a közép-kelet európai régióhoz képest - 5-6 százalékponttal nagyobb az elvonás mértéke. A kormány által tervezett változtatások nem elegendőek a versenyhátrány lefaragásához, mivel a javasolt intézkedések nem csökkentik a közterhek nagyságrendjét - hangsúlyozzák.

A kormány adóterveiről a kamara úgy vélekedik, hogy az adóstruktúra belső átrendezése javítja a munkahelymegtartó képességet, továbbá üdvözlik a munkáltatói járulékterhek enyhítését. Aláhúzzák: önmagában az adóstruktúra átalakítása jó, és a munkát terhelő adók mérséklése üdvözlendő. Az egyszerűsítést szolgálja a hat adónem tervezett megszüntetése, ugyanakkor sajnálatos, hogy négy újabbat kívánnak bevezetni. Az is sajnálatos, hogy a kormány nem megszünteti a vállalkozásokat terhelő különadót, hanem beépíti azt a társasági adóba - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: határozottabb kormányzati lépésekre van szükség a gazdaság kifehérítése, a korrupció visszaszorítása terén is.

A kormány, elfogadva a szociális partnerek javaslatát a 2010. évi adóváltozásoknál a cafetéria 400 ezer forintos összeghatárát megszünteti, miközben egyes elemeinek lesznek korlátai - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. A kormány befogadta azt a szakszervezeti javaslatot, hogy a személyi jövedelemadóból levonható lesz a tagdíj, s a vagyonadó körébe nem kerülnek be a szakszervezeti üdülők - jelezte a pénzügyminiszter. A lakásvásárlás áfá-jánál a kormánynak az a javaslata, hogy a már megkötött szerződések után 20 százalékos áfa terhelje az ügyletet. Oszkó Péter elmondta: a kormány az OÉT pénteki ülésén le kívánja zárni a béren kívüli juttatásoknál alkalmazható kedvezményes körnek és a kedvezményes juttatás adómértékének meghatározását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.