Megszületett az első ítélet: pert nyert egy devizaadós bankja ellen

Tisztességtelenül emelte az Erste Bank egyik devizahitelesének kamatát, azt ugyanis nem indokolták pénzpiaci folyamatok – mondta ki első fokon a bíróság.

Első fokon pert nyert egy balatonlellei devizahiteles férfi az Erste Bank ellen. A Fonyódi Bíróság indoklásában kimondta: a pénzintézet tisztességtelenül emelte a kamatot. Az ügy már végrehajtási szakaszban volt, a családot bármikor kiköltöztethették volna a többgenerációs házból – számolt be az M1 Híradója.

Csomagokba vannak pakolva a nem mindennap használatos cikkek, hogy amikor kiköltöztetnek minket a lakásból, vagy amikor el kell költöznünk, akkor csak összeszedjük és menjünk – mondta Fabi József.

Már készen állt a kiköltöztetésre a család a banki tartozások miatt, amikor megszüntették ellenük a végrehajtást.

Fabi József még 2008-ban unokája segítségével 21 millió forint szabad felhasználású devizahitelt vett fel. Egy évvel később csaknem két százalékkal megemelte a kamatot a bank. Az emiatt megemelkedett törlesztőrészletet már nem tudták fizetni. Az Erste Bank 2010-ben felbontotta a szerződést, pár hónapja a végrehajtás is elindult.

Az unokámnak, mivel az ő nevén van a hitel, a teljes vagyonára és folyószámlájára is inkasszót tettek rá, lefoglalták a gépkocsiját, lefoglalták ezt a családi házat – nyilatkozta a híradónak a devizaadós.

A család júniusban indított pert a bank ellen, mert szerintük a pénzintézet indokolatlanul emelte meg a kamatot. A Fonyódi Bíróság most kimondta: a bank egyoldalú szerződésmódosítása tisztességtelen volt, ezért semmis. Emiatt a végrehajtást is azonnal megszüntették. Ilyen ítélet eddig még nem született Magyarországon.

Nem az egész szerződés tisztességtelen, hanem abból egy-egy szerződési feltétel, ebben az esetben az a szerződési feltétel, aminél a bank biztosítja magának az egyoldalú szerződésmódosítás jogát – hangoztatta Dr. Léhmann György ügyvéd.

A jogszabályok szerint a bankoknak csak akkor van lehetőségük egyoldalú szerződésmódosításra, ha ezt a pénzpiaci folyamatok indokolják. A bíróság szerint ebben az esetben nem indokolták.

Az Erste Bank részéről nem kívántak nyilatkozni. Közleményükben azt írják: nem kívánják kommentálni az elsőfokú ítéletet, és fellebbeznek a döntés ellen.

Forrás: Hirado.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.