Itt a portugál mentőcsomag

A ma délben bejelentett megállapodás értelmében Portugáliának kemény költségcsökkentési és adóemelési intézkedéseket kell végrehajtania a nemzetközi szervezetek 78 milliárd eurós mentőcsomagja fejében.

Megszületett a megállapodás az ügyvezető portugál kormány és a három éves hitelcsomagot nyújtó nemzetközi szervezetek között a segítségért vállalandó gazdaságpolitikai intézkedésekről - jelentették be a portfolio.hu tudósítása szerint az érintett felek a ma déli órákban.

Portugáliának kemény megszorításokat kell végrehajtania, ami miatt idén és jövőre újra mérsékelt recesszión esik át az ország. Emiatt leghamarabb csak 2013-ban indulhat csökkenésnek a jelenleg a GDP 90 százalékára rúgó bruttó államadósság.

Sajtójelentések szerint német vezető politikusok azt sürgetik, hogy adósságproblémái enyhítése érdekében Portugália adja el Európában kiemelkedőnek számító aranytartalékainak egy részét.

Teixeira dos Santos portugál pénzügyminiszter a mai tájékoztatón bejelentette, hogy 78 milliárd eurós lesz a pénzügyi mentőcsomag mérete. Tegnapi sajtójelentésekben még 75-90 milliárd euró közötti tartományról volt szó.

A 78 milliárd euróból 26 milliárdot ad majd a Nemzetközi Valutaalap 3,25 százalékos, illetve 4,25 százalékos éves kamatláb mellett. Az Európai Uniótól származó források (EFSF) kamatlába ennél magasabb lesz.

Portugália tehát várhatóan megkapja a pénzügyi forrást ahhoz, hogy a június közepi államkötvény lejáratot törleszteni tudja.

Ennek fejében Portugália kemény kiadáslefaragást, adó - például áfa - -emelést vállalt be. A főbb ellenzéki pártok jelezték támogatásukat a kényszerű intézkedések végrehajtására.

Németország - többek között azzal érvelve, hogy Portugáliát német adófizetők pénzéből segítik - sürgeti, hogy az ibériai ország adjon el tekintélyes, 385 tonnás aranytartalékából. Erre akár a Bundesbank, akár az Európai Központi Bank vevő lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.