Megszületett a kereskedelmi béke Washington és Brüsszel között

Megállapodást kötött az Európai Unió és az Egyesült Államok arról, hogy Washington megszünteti a kereskedelmi partnerek által túlzottan magasnak tartott dömpingellenes vámjait, és cserébe az EU visszalép a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) emiatt folytatott eljárástól.

Ezt az Európai Bizottság kereskedelmi felelőse, Karel De Gucht jelentette be Brüsszelben kiadott közleményében. A két fél – továbbá az EU-t támogató Japán – között évek óta jogi huzavona folyt amiatt, hogy az Egyesült Államok a WTO-gyakorlattól eltérően kalkulált, úgynevezett kiegyenlítő vámokat számított fel azokra az importtermék-csoportokra, amelyeket megítélése szerint dömpingszerűen, azaz túlságosan alacsony áron vittek be az országba. 

Mint az uniós magyarázatból kiderül, az amerikai számítással az volt a probléma, hogy a WTO-előírással ellentétben nem vette figyelembe azokat a termékeket, amelyek ára az amerikai piacon magasabb volt, mint a kiinduló országban. Így az amerikai vámok magasabbak voltak, mint amilyeneket azonos körülmények között az európai vagy japán piacon kellett volna fizetni.

A WTO egy korábbi eljárás során az EU-nak adott igazat a kérdésben, ám mivel az Egyesült Államok ezt követően sem alkalmazkodott teljesen a világszervezet gyakorlatához, Brüsszel szankciókért folyamodott a WTO-hoz Washington ellen. 

A mostani megállapodás szerint az unió ez utóbbi eljárástól lép vissza, de cserében az amerikai kiegyenlítő vámok nem érvényesíthetők egyebek között acél- és vegyipari termékekre vagy élelmiszerekre. Mint De Gucht jelezte, az európai exportőröknek ez összesen legalább évi 15 millió euró vámmegtakarítást jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.