Megszólaltak a King's City beruházói

Hivatalosan is hallatták hangjukat a sokat bírált King's City beruházói: 275 milliárdot költenének, nem esik szó Joav Blumról és a jogi bizonytalanságokról, kaszinó helyett viszont üdülőkomplexumról beszélnek.

Sajtóközleményt adtak ki a King's City beruházói, amelyben ismertetik a már tudott tényt: ők nyerték meg a jogot a Közép-dunántúli régióban az I. kategóriás kaszinó működtetésére.A közleményben első ízben ismertetik a beruházás terveit, amelyben már nem szerepel a kaszinóváros szó, ahogy a sajtóban eddig emlegették a projektet. Helyette a szórakoztató- és üdülőkomplexum kifejezést használják.

A dokumentum egy szóval sem válaszol azokra a politikai és hatósági bírálatokra, amelyek a beruházás előkészítésének jogszerűségét vitatják. Nem tesznek említést arról, mi a beruházók állsápontja azzal a telekcsere-ügylettel kapcsolatban, amellyel hozzájutottak a Velencei-tó partján fekvő területhez, s amely miatt a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytat, az Állami Számvevőszék pedig várhatóan élesen bírál majd a hónap végén megjelenő, egyébként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. éves tevékenységét értékelő vizsgálatában.

Ugyanakkor, legalább konkrétumokat említ a beruházással kapcsolatban: előreláthatólag 275 milliárd forintot költenek a komplexumra, amely a tervek szerint több mint 3500 munkahelyet teremt majd - ennek 10-15 százalékát vezetői pozícióban. Az építkezés 2010 4. negyedévében kezdődik, és az üdülő komplexum 2013 második felében nyitja majd meg kapuit.

A King's City befektetői 2005 óta keresték azt az európai országot, ahol megvalósíthatják ezt a projektet. Végül két ország közül kellett választaniuk, és a magyar gyógyfürdők mellett döntöttek a spanyol napsütéssel szemben - emeli ki a közlemény, amely nem tesz említést Joav Blumról, akinek a neve eddig folyamatosan felmerült, a beruházással kapcsolatban.

Minden bizonnyal ellene emelt vádat a Fejér Megyei Főügyészség, közokirat-hamisítás miatt, elvégre ő "az ügyben érintett magánszemély", noha a hatóság a vád ismertetéséig nem nevesíti az illetőt. Várhomokiné Rabi Noémi szóvivő tegnap az MTI-nek azt mondta: az illető a bejentéskor nem tartózkodott életvitelszerűen az általa állandó lakcímnek megjelölt sukorói ingatlanban, "így fiktív adat került a közhiteles lakcímnyilvántartásba", tehát közokirat-hamisítást követett el. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság által lefolytatott nyomozással párhuzamosan a főügyészség Sukoró jegyzőjénél kezdeményezte "az ingatlancserében érintett magánszemély lakhelye érvénytelensége" tárgyában a hatósági eljárás lefolytatását.

Hogy ezzel a közokirathamisítás valóban megvalósult-e, azt majd a bíróság dönti el. Lapunk által megkérdezett jogászok azonban úgy vélik: korábban hasonló ügyekben a bíróságok jogerősen megállapították, hogy ilyen esetben a bűncselekmény nem valósult meg. Kerestük az ügyben eljáró Sukoró jegyzőjét is, de lapzártánkig nem értük utól.

A vádemelésnek mindazonáltal köze lehet ahhoz, hogy a beruházók közleménye nem említi Joav Blum-ot. A fejlesztés vezetőikét Ronald S. Lauder-t (magyar származású amerikai üzletember, az Estée Lauder Group igazgatója, a Central European Media Enterprises Ltd. elnöke és legnagyobb részvényese); és Fred H. Langhammer-t (az Estée Lauder Group korábbi vezérigazgatója, a Walt Disney Company igazgatósági tagja) jelölik meg. Ez nem meglepetés, elvégre mindkét üzletember nevét megemlítették már a korábbi híradások. Joav Blum egyébként idén márciusig a koncessziónyertes KC Bidding KFt. ügyvezetője volt, s jeleneg is a King City Managemenet Kft. ügyvezetője.

A KC Bidding Magyarországon bejegyzett cég, amelynek tulajdonosa egy ciprusi bejegyzésű társaság, valamint az American Chance Casinos cseh vállalat, amely öt hasonló létesítményt üzemeltet, mint amilyennek a King City-tmegálmodták. Az ACC tulajdonosa a New York-i Trans World Corporation, amelyet tőzsdén is jegyeznek. A közlemény szerint a King's City építési terveit a BBG-BBGM Architects tervezőiroda készíti.

A King's City menedzsmentje jelenleg a tervek véglegesítésén dolgozik, s a konkrét elképzeléseiket ezt követően osztják majd meg a nyilvánossággal. Hangsúlyozzák, ekkor már kielégítő választ tudnak adni a környezetvédelmi aggályokra is. S reménykednek abban, hogy válaszaik meggyőzik azokat, akik jelenleg a tó vízminőségéért és a környezetért aggódnak.

- A King's City beruházás menedzsmentje ugyanakkor tisztában van a helyi lakosok valamennyi félelmével és tudják, hogy sokan aggódnak a Velencei-tavi Vízisport Iskola jövőjéért. A beruházók érdeke, hogy a komplexum a jövőben lehető legtöbb szolgáltatást és élményt nyújthassa, így ennek érdekében többek közt támogatni kívánják a vízisport iskola működését és fejlesztését is. Terveik között szerepel egy világversenyek megrendezésére alkalmas evezős pálya kialakítása is - írják a beruházók. 

A tervezett komplexum minden, a kiemelten sikeres üdülőhelyekre jellemző elvárásnak megfelel majd, a felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt izgalmas szórakozási lehetőségeket kínálva. A tervek szerint szállodát, gyógyfürdőt és SPA-részleget, vízi- és élményparkot, koncert- és konferenciaközpontot, bevásárlóközpontot, jégkorcsolyapályát, lovaglópályát, botanikus kertet, múzeuomot, egy sósvizű akváriumot, golfpályát és különálló apartmanházakat létesítenek majd.

A legkisebb szabálytalanság esetén is óvást nyújt be az ügyészség

A Fejér Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a testület magán- és közigazgatási jogi szakága törvényességi vizsgálatot végzett a már sokat bírált telekcserével kapcsolatban. Ez érintette Gárdony város jegyzője - mint építésügyi hatóság - a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Székesfehérvári Körzeti Földhivatal eljárásait is, s ennek eredményeként a főügyészség négy óvást nyújtott be.

Az óvások egyes sukorói állami tulajdonú ingatlanokat érintő telekalakítással, továbbá az érintett területek adataiban bekövetkezett változás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével kapcsolatban történtek. A főügyészség indítványát, amely szerint az óvásokkal érintett határozatokat helyezzék hatályon kívül, s hozzanak új határozatokat, az érintett hatóságok elfogadták - ez azonban nem jelenti törvényszerűen azt, hogy az új határozatok mást kell, hogy tartalmazzanak, mint a korábbiak.

A főügyészség tudomása szerint a telekalakítás jelenleg nincs folyamatban, mivel a csereügyletben érintett külterületi ingatlanokból kialakításra kerülő, s a későbbiekben is állami tulajdonban maradó, parti sávval kapcsolatban még nem született jogerős döntés - igaz. Ez nem friss fejlemény, erről már több, mint két hónapja beszámolt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (Korábban a Ceglédi Ügyészség azon szerződések tulajdonjog-bejegyzéseit óvta meg, amelyekkel Joav Blum magánszemélyektől megvásárolta a csere alapját képező pilisi és albertirsai gyümölcsösöket.)

 

 

A kaszinóberuházásra kiszemelt sukorói terület - Szép csöndben elsüllyed a terv?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.