Megszólalt Csányi Sándor az IMF-megállapodás ügyében

Az OTP-vezér szerint a kormány végül meg fog állapodni az IMF-fel, mivel mindenkinek ez az érdeke. Ugyanakkor Csányi óva intett, hogy a megállapodás előtt devizakötvényt bocsásson ki Magyarország.

Magyarország aláásná a hitelességét azzal, ha az IMF-hitelkeretről szóló megállapodás előtt megpróbálna eurókötvényt értékesíteni a nemzetközi piacokon – figyelmeztetett Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kedden a Bloomberg hírügynökséget idéző Portfolio.hu szerint.

Csányi Sándor ellenzi a kötvénykibocsátást az IMF-hitel előtt (a kép 2010 nyarán készült a miniszterelnökségen)
2010. július 8. Budapest. Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor OTP elnök közös sajtótájékoztatója a Parlamentben a stadionépítésekről. Fotó: Kurucz Árpád

A bankvezér szerint a kormány végül meg fog állapodni a nemzetközi hitelkeretről, mert "ez mindenkinek az érdeke".

Nem jó ötlet kibocsátani a devizakötvényt az IMF-megállapodás előtt – vélekedett a bankvezér. Egy ilyen lépés csökkentené a kormány hitelességét, amikor az IMF-hitelről szóló megállapodás szándékáról van szó – tette hozzá a hírügynökség beszámolója szerint.

A Bloomberg tudósítása emlékeztet arra, hogy Magyarország eddig nem teljesítette a hivatalos tárgyalások megkezdésének az előfeltételeit, a piacok pedig elkezdték büntetni az országot. Az elelmzők szerint a kormány nem töri magát, hogy mielőbb megállapodás szülessen az IMF-fel. Szerintük erre utaltak a kormányzati kijelentések, miszerint Magyarország fontolóra vette a devizakötvények kibocsátását az IMF-megállapodás létrejötte előtt.

Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium határozottan cáfolta a devizakötvény-kibocsátás lehetőségét. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők ugyanazon a véleményen voltak, mint az OTP-vezérigazgató, azaz negatívan értékelték egy esetleges devizakötvény kibocsátását az IMF-megállapodás előtt.

Ha most el is tud adni devizakötvényt a magyar állam, a piac előbb-utóbb megkérdőjelezi a magyar államadósság-pálya fenntarthatóságát, ha tartósan 8-9 százalék körüli hozamszint mellett akarja az állam finanszírozni az adósságát – figyelmeztettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.