Megszólal a Holalé vezetője, a bedőlt cégek eltakarítója

Több száz felszámolás alatt álló cége mögött tiszta üzlet és segítő szándék áll - vallja a többek között Sokasara vagy Holalé elnevezésű építőipari kft.-iről Erdélyi József.

Nincs rejtegetnivalója a gazdasági tanácsadóként dolgozó Erdélyi Józsefnek, akiről a céginformációval foglalkozó Opten Kft. a minap kiderítette: több száz felszámolás alatt álló építőipari kft.-jével honi rekordernek számít. Pedig első látásra a legtöbb cég elnevezése (például Sokasara, Holalé, Finito, Ajjaj, Konyec vagy Lúzer) minimum cinikusnak tűnik, de legalábbis a vak is láthatja, hogy nem érdemes vele szerződni.

Építkezés éjjel-nappal
Építkezés éjjel-nappal. Ha baj van segít Erdélyi.

Mind e mögött teljesen tiszta üzlet, feddhetetlen múlt, egyben segítő szándék áll - állítja azonban lapunknak az érintett. Megfogalmazása szerint gazdasági tanácsadóként két évtizede alapvetően cégalapítással foglalkozik. Ám több üzletfele arra kérte, vegye át menthetetlenül felszámolás szélére került vállalkozását, átvállalva ezzel a tulajdonosra, illetve az ügyvezetőre háruló adminisztrációs terheket. Mivel neki neve, címe, elérhetősége, áttekinthető tevékenysége van, ezzel mentesíti az előző tulajdonosokat a csalárd (például hajléktalanoknak történő) cégeladás vádja alól is, ami ma már büntetendő.

Nem tagadta ugyanakkor: mind hitelezőkkel, mind felszámolókkal sokszor folytat feszült beszélgetéseket. Ám mindmáig sem jogi téren, sem személyesen nem érte semmiféle kár. Jogilag tevékenységét kellő mértékben körülbástyázza. Részint a volt tulajdonos-ügyvezetőkkel olyan papírt írat alá, amely szerint nem titkolnak el előle semmiféle olyan körülményt, ami később jogi problémákat okozhatna neki, mint új tulajdonos-ügyvezetőnek is. Ez a papír adott esetben a hatóságok előtt meglátása szerint mentesítené őt mindenfajta felelősség alól. Ám ezt emlékei szerint még soha nem kellett felhasználnia. Úgy véli ugyanis, a hozzá fordulók egytől egyig becsületes emberek, akik cége külső okokból ment tönkre. Habár ő a nyilatkozat birtokában már nem vizsgálja, az előző tulajdonosnak lehet-e vaj a füle mögött, meglátása szerint „ő egy turai parasztgyerek, a maffiózók nem vele üzletelnek".

A kezdetben esetleg emelt hangú hitelezőkkel is hamar szót ért, felvázolva a lehetőségeiket. Így személyesen őrajta, mint a befejezésnél segédkező tanácsadón, már senki nem kíván elégtételt venni. Pedig számos alkalommal feljelentették már, az APEH, a Nemzeti Nyomozó Iroda többször kiszállt hozzá. Ám állítása szerint büntetőjogi, pénzügyi problémát sohasem találtak nála. Bár a felszámolások adminisztrálására tatabányai irodájában komoly ügyviteli rendszert működtet, való igaz, időnként csúszhat egy-két napot a beszámolókkal. A hatóságok azonban ezt még soha nem értékelték szándékosnak.

Az üzleti óvatosság miatt korlátozza is magát. Eszerint például, ha egy cég létrehozásában közreműködik, azt bizonyosan nem veszi át a végén, mivel az esetleg felvethetné a szándékos tönkretétel vádját. Kizárólag olyan felszámolás határán álló cégeket vesz át, amelyekhez addig semmi köze nem volt. Ezután nem osztozik sem a tulajdonosi, sem az ügyvezetői poszton, sőt a tevékenységi kört is kizárólag üzletviteli tanácsadásra változtatja. (Kiterjedt tevékenységéhez alighanem hozzájárul a csődtörvény két évvel ezelőtti módosítása is, amelyben megszüntették a betölthető ügyvezetői posztok számának korlátját, és azt a szabályt is, hogy egy felszámolt cég ügyvezetője több évig nem tölthet be hasonló posztot.)
A cégek nevét szintén szándékosan komolytalanítja el: szavai szerint azért tesz rá „névstigmát", hogy egy komoly névben nehogy bármely hitelező is biztatási károkozás szándékát fedezze fel.

Azt tagadta, hogy kifejezetten építőipari kft.-kre szakosodna. Tavaly jobboldali hírcsatornák például szocialista kötődésűnek tartott őrző-védő kft.-k tulajdonosaként találták meg, holott - megfogalmazása szerint - amúgy már mindenféle párthoz köthető cég felszámolásában segédkezett.

Azt állítja, hogy önmagában ez a tevékenység nem hoz neki bevételt, de mivel munkájával a megbízók elégedettek, más területen is hasznosítják a szakértelmét. Bár saját vagyona természetesen egy fillér sincs, húsz éves üzletviteli tanácsadással a háta mögött tisztes körülmények között élhet. Ez bizonyos önfegyelmet is megkíván: bár ügyvezetőként többször kerül akár milliós bankszámlák közelébe is, az ilyen látszólag kecsegtető, de illegális lehetőségeket nem használja ki, így őrizvén a hatóságok előtt feddhetetlenségét - állítja Erdélyi.

Úgy tudja, ilyen jellegű tevékenységet Magyarországon egyedül ő végez: az Opten által megnevezett többi „helyezettet" nem ismeri. „Vállalkozását" nem szeretné nagyobb fordulatszámon, kiterjedtebben végezni, így a sajtó által keltett időszaki kéretlen népszerűségre sincs különösebb szüksége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.