Megszavazták a devizahiteles "kiscsomagot"

Döntött a parlament: többen vehetik igénybe az árfolyamgátat, hamarabb kezdődik és tovább tart a téli kilakoltatási moratórium.

Kedd délelőtt már el is fogadta a parlament azt a javaslatot, amelyet Rogán Antal frakcióvezető és Balla György képviselő nyújtott be hétfőn a Fidesz-frakció nevében a devizahitelesek megsegítése érdekében. Az előterjesztés célja elsősorban az időnyerés: néhány hónap haladékot biztosítani az adósoknak, amíg a kormány el nem készül az eredetileg november elejére ígért, a múlt héten bizonytalan időre elhalasztott, a devizahiteles probléma átfogó megoldását célzó csomaggal.

A döntés eredményeként előbb kezdődik és tovább tart a téli kilakoltatási moratórium. A nem fizető adósokat alapesetben december elseje és március elseje között nem lehet utcára tenni. Ez most úgy változott, hogy a módosítás közzétételét követően, vagyis néhány napon belül életbe lép a moratórium, amely április végéig tart majd.

A képviselők szélesebbre nyitották az árfolyamgátat is. A havi törlesztőrészletek kiszámításánál használt árfolyamot a svájci frankban jegyzett jelzáloghiteleknél 180, az euróalapú kölcsönöknél 250, míg a japán jenben nyilvántartott adósságoknál 2,5 forinton rögzítő rendszerhez ezentúl azok is csatlakozhatnak majd, akik 90 napnál régebben nem tudták fizetni törlesztőjüket, annak idején 20 millió forintnál több hitelt vettek fel vagy 30 millió forintnál értékesebb ingatlant vásároltak a kölcsönből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.