Megszállták az adóellenőrök a kormányzati szoftverbeszállítót

Megszállták az adóellenőrök a budaörsi Welt 2000 Kft. irodáját, és a tulajdonosok lakásait. Az uniós pénzek pályáztatását intéző szoftvert készítő céget most készül megvásárolni az állam.

Kedd reggel adóellenőrök szállták meg a budaörsi Welt 2000 Kft. irodáját, és a tulajdonosok lakásait is. A cégnél középvezetői szintig sokakat kihallgattak. A kormány január elsejéig meg akarja vásárolni a céget, mert a Welt 2000-nél van az EU-s milliárdok pályáztatását intéző szoftver forráskódja - számolt be a 444.hu.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár korábban azt mondta, hogy egészen biztosan átveszi az állam a Welt 2000-t. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár megbízta a Pricewaterhouse Cooperst, hogy csináljon értékbecslést, és annyi pénzt adnak a Welt tulajdonosainak, amennyit a nemzetközi könyvvizsgáló cég mond - írja a lap.

A Welt 2000 készítette azt a szoftvert, amin keresztül az összes EU-s pénz adminisztrációja megy, a cég kezében maradt a program forráskódja, ahhoz az állami hivatalok nem férhettek hozzá, a szoftver karbantartásához, egyes beállításaihoz szükség volt a Welt 2000 szakembereire. A cég a lap szerint milliárdokat keresett.

Mint ahogyan arról a hvg.hu beszámolt: az adóellenőrök kedden nem csak a Weltnél jártak, hanem az NFÜ-höz is kiszálltak, amivel kapcsolatban az ügynökség azt nyilatkozta: „Az adóhatóság az NFÜ-től független ügyben nyomoz, és az ügynökség csak adatszolgáltatóként vesz részt az eljárásban.” A 444.hu azt írja: az NFÜ-nél is a Welt 2000 ügyében nyomoztak. Állítólag arra keresnek bizonyítékot, hogy 2006 és 2009 között adócsalást követett el a cég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.