Mégsincs dioxin a Kaiser májasaiban

Biztonságosak a Kaiser Food élelmiszerei - jelentette be Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnökhelyettese kedden délután, miután elkészültek a múlt héten vett minták labororatóriumi vizsgálatainak eredményei.

Az országos főállatorvos helyettese egyben azt is elmondta, hogy a Kaiser Food esete példa lehet a felelős magatartásra. Emlékezetes, hogy a cég, a múlt héten maga jelentette be, hogy norvég-dán kereskedők közvetítésével ír sertésmáj került az üzemébe.

Ezért azonnal zárolták a telephelyen lévő alapanyagot, feldolgozott készítményeket, s a történtekről azonnal értesítették a kereskedelmi partnereiket is. A kereskedők is zárolták a döntően májas termékeket.

A laboratóriumi eredmények azonban bizonyították, hogy a Kaiser Food termékei nem tartalmaznak az egészségre káros mennyiségű dioxint.

Réti Attila a Kaiser Food Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy amint értesült a MgSzH eredményéről, azonnal intézkedett az önkéntes zárlat feloldásáról és értesítette kereskedelmi partnereit. 

Egyben arról is tájékoztatott, hogy a hírről értesülő kereskedelmi partnereinek egy része korrekt módon viselkedett, de voltak olyanok is, akik a Kaiser más termékeit is visszamondták. Sőt egy áruházlánc megtagadta a tartozása kifizetését is.

Réti Attila úgy véli, hogy a szakhatóság túlságosan korán hozta nyilvánosságra a vétlen cég nevét.

Süth Miklós országos főállatorvos, földművelésügyi és vidékfejlesztési szakállamtitkár kedden elrendelte minden, Írországból származó, 2008. szeptember 1. és 2008. december 6. között előállított sertéshús forgalmazásának tilalmát, azonnali kivonását a forgalomból, valamint megsemmisítését.

Az ilyen húsból előállított összetett, illetve feldolgozott termékek forgalmazhatóságát dioxinra, illetve dioxinszerű anyagokra vonatkozó kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat elvégzéséhez kötötte.

A főállatorvos egyben felhívja az élelmiszert és takarmányt forgalmazó vállalkozók figyelmét, hogy az Írországból származó állati eredetű termékek, illetve takarmányok forgalmazása során fokozott körültekintéssel járjanak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.