Mégsincs dioxin a Kaiser májasaiban
Az országos főállatorvos helyettese egyben azt is elmondta, hogy a Kaiser Food esete példa lehet a felelős magatartásra. Emlékezetes, hogy a cég, a múlt héten maga jelentette be, hogy norvég-dán kereskedők közvetítésével ír sertésmáj került az üzemébe.
Ezért azonnal zárolták a telephelyen lévő alapanyagot, feldolgozott készítményeket, s a történtekről azonnal értesítették a kereskedelmi partnereiket is. A kereskedők is zárolták a döntően májas termékeket.
A laboratóriumi eredmények azonban bizonyították, hogy a Kaiser Food termékei nem tartalmaznak az egészségre káros mennyiségű dioxint.
Réti Attila a Kaiser Food Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy amint értesült a MgSzH eredményéről, azonnal intézkedett az önkéntes zárlat feloldásáról és értesítette kereskedelmi partnereit.
Egyben arról is tájékoztatott, hogy a hírről értesülő kereskedelmi partnereinek egy része korrekt módon viselkedett, de voltak olyanok is, akik a Kaiser más termékeit is visszamondták. Sőt egy áruházlánc megtagadta a tartozása kifizetését is.
Réti Attila úgy véli, hogy a szakhatóság túlságosan korán hozta nyilvánosságra a vétlen cég nevét.
Süth Miklós országos főállatorvos, földművelésügyi és vidékfejlesztési szakállamtitkár kedden elrendelte minden, Írországból származó, 2008. szeptember 1. és 2008. december 6. között előállított sertéshús forgalmazásának tilalmát, azonnali kivonását a forgalomból, valamint megsemmisítését.
Az ilyen húsból előállított összetett, illetve feldolgozott termékek forgalmazhatóságát dioxinra, illetve dioxinszerű anyagokra vonatkozó kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat elvégzéséhez kötötte.
A főállatorvos egyben felhívja az élelmiszert és takarmányt forgalmazó vállalkozók figyelmét, hogy az Írországból származó állati eredetű termékek, illetve takarmányok forgalmazása során fokozott körültekintéssel járjanak el.