Mégsem vonul ki a Raiffeisen

Kevesli a leánybankjáért kínált vételárat, ezért mégsem vonul ki Magyarországról az osztrák Raiffeisen.

A Raiffeisen az elmúlt hetekben megvizsgált több, a magyarországi érdekeltségre érkező ajánlatot. A legutóbbi ajánlat alapos mérlegelése után az osztrák csoport úgy döntött, hogy a jelenlegi feltételek mellett egyelőre nem adja el itteni leánybankját – zárta le ezzel közleményében az utóbbi napok találgatásait a Raiffeisen Bank International.

Korábbi lapinformációk szerint a részben állami tulajdonban lévő Széchenyi Bank tett ajánlatot a magyar Raiffeisenre, a bank jelképes összeget, egy eurót kínált a pénzintézetért. Az értesüléseket a Raiffeisennél nem kommentálták, mindössze annyit mondtak el, hogy vizsgálnak egy, az itteni leánybankjukra benyújtott ajánlatot. A Széchenyi Bank részéről pedig úgy fogalmaztak, hogy folyamatban lévő ügyet nem kommentálnak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 Az este című műsorában arról beszélt, hogy a „labda az osztrák félnél van”, a Raiffeisennek kell eldöntenie, hogy eladja-e a magyar érdekeltségét vagy sem. Úgy fogalmazott: "Én azért arra még nagy tételben nem fogadnék, hogy ez a tranzakció be is fog következni". A bank hosszú éveken keresztül nyereséget hozott a tulajdonosainak, és ha most átmenetileg el is gondolkodnak azon, hogy el kellene adni, az sem zárható ki, hogy a végén meggondolják magukat – tette hozzá.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője kedden az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a pénzügyi felügyeletnek nincs tudomása az érintett bankok kapcsán befolyásoló részesedésszerzésre vagy állományátruházásra vonatkozó engedélykérelemről. Mindkét típusú ügylethez ugyanis az MNB engedélyére volna szükség.

A Raiffeisen szerdai közleményében azt is bejelentette: alaptőkéjének átfogó megerősítését tervezi annak érdekében, hogy megfeleljen a nemzetközi előírásoknak (Bázel III). A bank 2-2,25 milliárd euróval kívánja növelni tőketartalékát, az ehhez szükséges tranzakciókat valószínűleg a következő hat hónapban hajtják végre.

Valószínűleg tőkeszerkezetének tervezett megerősítése miatt (is) döntött korábban úgy a Raiffeisen, hogy megválik magyar leánybankjától és kivonul erről a piacról. A pénzintézetért kínált, ezek szerint túl alacsony vételár azonban vélhetően veszteséget okozott volna az osztrák csoportnak, és így tovább növeli a tőkeszükségletet ahelyett, hogy javította volna azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.