Mégsem szigorítják a chipsadót

A Fidesz elállt a további szigorítástól, így megússzák az adót az ízesített sörök és az alkoholos frissítők. Pedig már nyár közepe ötleteltek róla a szaktárcák, hogy hol lehet még adóköteles terméket találni.

Elállt a kormány a chipsadó további szigorításának a tervétől. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke ezt azzal magyarázta a Magyar Távirati irodának, hogy mivel nemrégen vezették be ezt az adófajtát, „nem tartják indokoltnak, hogy változtassanak az érintett termékek körén, illetve az adómértéken.”

Tény, hogy a népegészségügyi termékadó szeptember elején lépett hatályba, jócskán kérdés azonban, hogy a kormány miért most döntött így? Mint az korábban megírtuk, a 2012-es költségvetési törvényjavaslatban a korábban, a jelenlegi adómérték alapján becsült húszmilliárd forint helyett jövőre már harmincmilliárd forint bevételt várnak a chipsadóból. (Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ebből 15 milliárd forintot el is ígért az orvosrezidenseknek bérkompenzációra.)

Ennek érdekében még októberben a kormány benyújtott egy törvénymódosítást, amiben a meglévő adótételeket jelentősen megemelte volna, illetve új termékeket, például az ízesített söröket és az alkoholos frissítőket is megadóztatta volna.

A korábbi jelek szerint a kormány elszánt volt, hogy bevezeti a törvényt. Érdeklődésünkre egyelőre az élelmiszeripart képviselők sem tudták megmondani, hogy pontosan mitől változott volna meg a kormány álláspontja.

A most leállított törvénymódosító- javaslat több hónap megfeszített ötletelését tetőzte volna be. Még júliusban, a törvény megszavazása után a Vidékfejlesztési Minisztérium egyik vezetője sietett leszögezni, hogy a minisztériumban további adóköteles termékeket fognak találni. Így időközben szóba került a kávé és a margarin esetleges megadóztatása, ám mindkét termék adóztatásától elálltak a törvényhozók.

A mostani visszavonulás okáról keveset tudni, az élelmiszeripari érdek-képviseleti szervezeteket ahogy az adó létrehozásába, úgy a jelenlegi döntésbe sem vonták bele. Forrásaink legfeljebb azt találgatták, hogy a további szigorítás nyomán már igen jelentős mennyiségű munkahely szűnt volna meg. Mint korábban írtuk, a chipszadó nyomán a Chio máshová vitte az egyik, eredetileg ide tervezett beruházását, míg a Bonbonetti leépítésre szánta el magát.

A gyártók, importőröl jelenleg csak tippelgetnek arról, hogy mennyit kell fizetniük
Chio chips-ek 2011.06.24. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.