Mégsem menekül az M6-os építője?

Miközben az osztrák anyacég vezérigazgatója néhány napja még úgy nyilatkozott, hogy az M6-os autópályával kapcsolatos kormányzati kifogások miatt a Porr talán veszi a kalapját, a magyar leány ügyvezetője szerint nem akarnak kivonulni.

– A Porr Építési Kft. nem kíván kivonulni Magyarországról - reagált Magyar István, a társaság ügyvezetője az erről szóló információkra. Közleménye szerint a vállalat az elmúlt időszakban nem csak vezető szerepet töltött be a magyarországi autópálya-építésben, hanem a magas- és mélyépítésben is fokozni tudta jelenlétét.

Autók az M6-os autópályán
M6 autópálya

A Porr piaci fellépését mindig a globális és lokális gazdasági körülményekhez igazítja. A gazdasági világválság sem Magyarországot, sem az építőipart nem hagyta érintetlenül, ennek ellenére a Porr messzemenően meg tudta őrizni stabil pozícióját – fogalmazott.

Magyar István szerint ugyan a társaság vezetése lát arra utaló jeleket, hogy a kormányzat gazdaságpolitikája a magyar vállalkozásokat kívánná előtérbe helyezni nemzetközi versenytársaikkal szemben, de bíznak benne, hogy a beruházási döntéseket továbbra sem politikai szempontok, hanem az ajánlatok minősége, ára és műszaki felkészültsége alapján hozzák meg.

A Porr Építési Kft. anyacége, az osztrák Porr vezérigazgatója a keddi Wirtschaftsblattnak nyilatkozva beszélt arról, hogy a csoport kivonulhat Magyarországról. Karl-Heinz Strauss úgy fogalmazott: "Magyarországot kritikusnak tartom, lehetséges, hogy ki kell vonulnunk onnan. A kormány kifogásolja az M6-os autópályát, amit építettünk, de az én véleményem szerint a problémák nem technikai, hanem politikai természetűek. Összességében korrektül hajtottuk végre a megbízást."

Az interjúban a vezérigazgató beszélt arról is, hogy Líbiából a politikai helyzet miatt egyelőre kivonult a Porr. Strauss lehetségesnek tartja, hogy Szlovákiában is csökkenti tevékenységét a vállalat, ha nem kap új megbízást. Leginkább a cég németországi, svájci, lengyelországi és csehországi piaci helyzetével elégedett Strauss, de kedvező megbízásokat kaptak Szerbiában és Bulgáriában is.

Elmondta: Ausztriában 2011-re megtelt a megrendelőkönyv és a 2012-es év is jól indul. Hozzátette azonban: egyértelmű, hogy nem tapasztalható még növekedés az osztrák építőiparban, emiatt legkésőbb jövőre nehézségekkel kell számolni.

Strauss tavaly szeptemberben került a Strabag és az Alpine után a harmadik legnagyobb osztrák építőipari vállalat élére, kinevezése után átszervezést indított el a Porrnál. A folyamat első fele hamarosan lezárul - mondta az osztrák gazdasági napilapnak. A Porr 2010-es első féléves üzemi eredménye hiányt mutatott fel. Ezt szezonális okokra vezette vissza Strauss, és éves szinten pozitív mérleggel számol. A jelenlegi üzleti helyzet alapján nem kell elbocsátásokkal számolni - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.