Mégsem Keszthelyen a legdrágább a távfűtés?

Nem is az országban legmagasabbnak számító 260 ezer, hanem csak 179 ezer forint Keszhelyen az távfűtés éves költsége - tiltakozott az energia hivatal által most először nyilvánosságra hozott és lapunk által közölt számítások ellen a város távhőcége.

Levélben kérte a Magyar Energia Hivatalt (MEH) új számítások elvégzésére a Keszthelyi Városüzemeltető Kft., amely szerint a MEH téves adatok alapján tette közzé, hogy országosan a Balaton-parti városban a legdrágább a távhő.

Az MTI-hez is eljuttatott levél szerint a távhőszolgáltatóként is tevékenykedő keszthelyi önkormányzati társaság ügyvezetője a MEH által kedden közzétett, lakossági távhőszolgáltatásra vonatkozó árellenőrzési táblázat adatait kifogásolja.

Végh Szilárd úgy fogalmazott: a 2009. december 1-jétől érvényes távhő díjtételek alapján a 700 és 3 ezer közötti ellátott háztartással rendelkező szolgáltatók kategóriájában, de országosan is "a legmagasabb éves díjat hozta ki a kalkuláció", azonban az "itt szereplő adatok nem felelnek meg a valóságnak".

A keszthelyi cég a MEH-nek küldött levelében leírt számításai szerint a városban 178,7 ezer forint egy átlagos lakás éves fűtési díja. Ez több mint 80 ezer forinttal kevesebb az energia hivatal kalkulációjánál.

Kindl György, az 1180 lakás távhőszolgáltatását végző keszthelyi társaság kereskedelmi és marketing igazgatója az MTI-nek azt mondta: magyarázatot keresnek "az igen jelentős eltérésre". Saját számításaikat akár a kiadott számlákkal is igazolni tudják.

A városüzemeltető cégnél 2009 márciusában - az energia hivatal által két hónappal korábban elfogadott maximált városi díjakhoz képest - 37 százalékkal, 11,7 ezer forintra csökkentették a fűtési alapdíjat, a vízmelegítési alapdíjat pedig 119,7 forintra. Azok a társasházak, ahol költségosztós rendszer üzemel, az alapdíjból további 20 százalékos kedvezményt is kapnak.

A keszthelyi társaság úgynevezett "kapcsolt" energiatermeléssel előállított áramot értékesít. Ennek átvételi ára nagyságrendileg 20 százalékkal csökkenti a távhő költségeit. Mindezen túlmenően közel két éve ingyenesen készítik el a társasházak számára a távhőrendszer korszerűsítését és energiamegtakarítást célzó pályázatokat, amelyekkel eddig már hét lakóközösség számára közel 18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.

Kindl György hozzátette még: ezekkel a beruházásokkal további 17 százalékos megtakarítás érhető el, és azoknak a társasházaknak, ahol megvalósítják a korszerűsítési beruházásokat, az alapdíjból további 20 százalékos kedvezményt is adnak Keszthelyen.

 

Siklós a legjobb, Zirc a második legrosszabb

A táblázatot a MEH által mellékletként közzétett adatok alapján a Népszabadság állította össsze és hozta nyilvánosságra. Eszerint Siklóson az éves távfűtési költség pont feleannyi - mintegy 130 ezer forint -, mint amennyit a MEH Keszthelyen kiszámolt. Ezzel a Keszthelyhez hasonlóan dunántúli Siklós fogyasztóinak kell országosan is a legkevesebbet fizetniük.

Siklós valamiért nem is tiltakozott a MEH számítási módszerei ellen. Most már csak az a kérdés, hogy ha az újraszámolás után Keszthely esetleg tényleg lekerülne a csúfondáros első helyről, mit fog szólni hozzá a 230 ezer forintos évi költségével még második helyezett Zirc?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.