Nem veszi meg a kormány a Dunaferrt

A kormány és a tulajdonosok közötti egyeztetéseken az derült ki, hogy nem akarják eladni a Dunaferrt, így a dunai vasmű továbbra is döntően orosz kézben marad. Forrásaink szerint erről tájékoztatta mai megbeszélésein a vállalat érdekvédelmi szervezeteit Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára.

A kormány és a tulajdonosok közötti egyeztetéseken az derült ki, hogy nem akarják eladni a Dunaferrt, így a dunai vasmű továbbra is döntően orosz kézben marad. Forrásaink szerint erről tájékoztatta mai megbeszélésein a vállalat érdekvédelmi szervezeteit Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. Mint ismert, a Dunaferrnél bejelentett csoportos – 1500 főt érintő – létszámleépítést követően a kormány felhatalmazta Varga Mihályt, hogy a cég megvásárlása érdekében kezdjen tárgyalásokat a társaság tulajdonosával. Erről csütörtökön kora délután Czomba Sándor sajtótájékoztatót is tartott Dunaújvárosban, ahol vázolta a kialakult helyzetet, s azt, hogy a magyar kormány tudomásul vette az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjének álláspontját.

Az államtitkár az érdekvédelmekkel folytatott zártkörű beszélgetéseken úgy tudjuk kifejtette: nagyon behatárolt, hogy egy leépítés során milyen segítséget tudnak nyújtani. Úgy tudjuk elhangzott, hogy a Dunaferrnek kifejezetten arra a célra létrehozott Acélalapítványát tudná az állam megsegíteni, amely az elküldött dolgozok átképzésében nyújt segítséget. Ebben a munkában e mellett persze a helyi munkaügyi központ is érdemi munkát vállalna. Ismereteink szerint arról is szó volt: ha valóban megtörténnek a leépítések, akkor az is nehézséget jelent majd, hogy nem nagyon vannak a környéken újonnan létrejött munkahelyek, s ebben nem is nagyon várható változás.

Márpedig munkavállalói forrásaink szerint a tulajdonos igyekszik a folyamatot gyorsítani, ám az érdekvédelem ezzel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy erre nincsenek meg a hazai jogi keretek. Ebben a kérdésben jogértelmezési különbség van a felek között. Ezzel együtt lapunknak arról tájékoztatták, hogy nevesített lista az elküldendő alkalmazottakról továbbra sincs a cégnél.

A szervezeti struktúraváltással kapcsolatban azonban múlt hét szerdán elkészült egy tervezet, amely a jelenlegi 12 igazgatóágból ötöt érint. Az ebben dokumentumban szereplő összevonások, kiszervezések révén pedig 200-250 ember állása szűnne meg a Dunaferrnél – nyilatkozták lapunknak.

Az elbocsátásokkal kapcsolatban Czomba Sándor már a sajtótájékoztatón – az MTI szerint – annyit közölt: a cégvezetés kifejtette, hogy mintegy 400 fős létszámleépítést tervez, ami a korábban bejelentett 1500-as számhoz képest jelentős változás. (A Dunaferrnél és tagvállalatinál – a kölcsönzött munkaerővel együtt – mintegy 7500 ember dolgozik.) Ezzel kapcsolatban azonban forrásaink úgy tájékoztatták a Népszabadságot: ők nem tudnak arról, hogy az eredeti tervekhez képest – akár hogy is jön az össze – változás történt volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.