Mégsem drágítaná a Fidesz a sajátmárkás kenyeret?

Egyelőre visszavonta a beszállítói törvény módosítását a kormány. Ebben arra kötelezték volna a kereskedőket, hogy az üzemi költségeiket beépítsék a saját előállítású kenyér árába.

Visszavonta a tizenkét kormánypárti képviselő a mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazó magatartás tilalmáról szóló, beszállítói törvény módosítását. Az egyéni képviselői indítványként benyújtott javaslatban azt irányozták elő, hogy a kereskedők a saját előállítású termékeknél kötelezően építsék be az árba a termék előállítása kapcsán felmerült üzemeltetési költségeket.

A piaci hírek szerint a Pékszövetség sugallatára született javaslat veleje az lett volna, hogy a nagy áruházláncok és a független pékségek termékei között csökkenjen az árkülönbség. A nagy áruházláncok főleg az utóbbi években azzal próbálják alacsonyan tartani a vevőcsalogató kenyér árát, hogy saját maguk állítják elő a pékárut, és minimális haszonkulcs mellett értékesítik – illetve az olcsó kenyér költségét más termékek árában érvényesítik.

A probléma csak az volt a javaslattal, hogy az üzemeltetési költségek részarányos beépítése a péksütemények árába elenyésző áremelést eredményezett volna, gyakorlatilag néhány fillérrel került volna többe a termék.

Ugyanakkor a kormánypárt feladta volna a leckét a cégeknek és a kereskedőknek egyaránt. A kereskedőknek ugyanis termékenként ki kellett volna számolni a „fajlagos” üzemeltetési költség mértékét – a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSzH) ellenőreinek pedig azt kellett volna ellenőriznie.

Továbbra is érvényben van egy, a MGSzH ellenőrzési jogosítványait szélesítő másik javaslat, ezúttal egy KDNP-s képviselőtől.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért vonta vissza a fideszes képviselőcsoport az előterjesztését. Kereskedői berkekből származó vélekedések szerint könnyen lehet, hogy csak ”stratégiai visszavonulásról” lehet szó, azaz pontosítanak a javaslat szövegén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.