Mégse kap gázt az Emfesz

A magyar fölgázrendszerirányító által ma közzétett adatok alapján tegnap mégse kapott gázt Ukrajnából az Emfesz. Az országos egyensúlyt úgy tartják fenn, hogy a Mol-tulajdonú rendszerirányító gázt vásárol, igaz, ennek költségét egy hónapon belül a "bűnösnek" találtatott cégtől - akár annak bankgaranciája terhére is - visszavárja.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. ma reggeli közlése szerint tegnap mégsem érkezett be az országba elegendő gáz Ukrajnából. Az ismét meglehetősen összetett helyzetleírásuk alapján 5 millió köbmétert kaptunk, de azt nem közlik, hogy mennyit vártunk. Korábbi információk alapján a hiányzó mennyiség közel ugyanennyi lehet.

Az ellátás biztonságának fenntartása érdekében a kiesést az FGSZ saját költségén a hazai piacról vásárolta fel. Hogy kitől, nem közölték, de korábban az E.ON azt tette közzé, "közel önköltségi áron" ilyet tud biztosítani. Zsuga János, az FGSZ vezérigazgatója tegnap arról tájékoztatta lapunkat, hogy ez a költség nem az FGSZ üzleti kockázata - a cég a Mol tulajdonában, azaz magánkézben van - a havi elszámolás során ugyanis minden kétséget kizáróan kiderül majd a számukra, mely magyarországi kereskedő nem kapta meg a gázát. Ekkor ennek a kereskedőnek ki kell fizetnie az FGSZ pluszköltségeit, amit, ha nincs más lehetőség, az FGSZ az adott kereskedő bankgaranciája terhére érvényesít. A Magyar Energia Hivatal ezzel kapcsolatos több hónapja zajló vizsgálata még nem zárult le.

Nagyjából biztosan tudni, hogy ez a kereskedő az Emfesz Kft. Ám az FGSZ-t jól ismerők szerint ott ezt addig hivatalból nem mondhatják ki, amíg az ukrán rendszerirányító nem nevezi néven a kihagyandó magyar céget. Az ukrán fél ezt továbbra sem teszi meg. Tegnap az ukránok újabb formában "írták körül" az Emfeszt. Az FGSZ tolmácsolásában azt írták, hogy "csak az orosz Gazprom forrásokból származó" földgázt továbbítják. A kissé bukdácsoló mondat arra utalhat, hogy csak az orosz mezőkről származó, a Gazprom által eladott gázt kapjuk meg. A Gazpromtól orosz kitermelésű gázt csak az Emfesz nem vásárol. Az ukrán hátterű kft. - ugyanúgy Gazprom-közvetítéssel, de - közép-ázsiai gázt kap.

Tegnap reggel az Emfesz azt közölte, ukrajnai gázbeszállítóját egy másikra cserélte, amivel megoldottnak ítélte a problémát. Ám este a Gazprom-központ határozottan közölte, a váltáshoz nincs köze. Góczi István, az Emfesz ügyvezetője ma délelőtt lapunknak további tájékozódást ígért.

A kialakult helyzetben vad pletykák is szárnyra kapnak. A külföldiek az ügy magyar illetékeseit ismét úgymond Csányi Sándor érdekkörének védelmével vádolják. Tény, hogy magyar oldalon a közös pont az OTP Bank vezére, noha az is igaz, hogy kiterjedt tevékenysége révén ez Magyarországon számos ügyre ráhúzható lenne. Részint Csányi elnökhelyettese annak a Molnak, amely az FGSZ tulajdonosa. Igaz, az FGSZ függetlenségét a tulajdonlás dacára számos szabály biztosítja. Az OTP a Mol tulajdonosa is, üzleti kapcsolatban áll az Emfesszel, amely Csányi több magánvállalkozását - például a Picket vagy a Sole-Mizót - is ellátja gázzal. Az OTP részt vesz az ukrajnai gáztároló-üzletben is.

Sokaknak az is feltűnő, hogy az Emfesz számára kedvező döntéseket az államigazgatás hamar meghoz, míg a céget esetleg negatívan érintő vizsgálatok a határidő végéig húzódnak. Amellett, hogy az érintettek a tények ilyen tálalását határozottan visszautasítják, meg kell jegyezni, az Emfesz megjelenése a hazai piacon a fogyasztóknak kifejezetten kedvező, mivel legalább némi versenyt hozott egy monopolcégek által uralt iparágban. Most azonban az a kérdés a cég számára, hogyan tovább.

Az ügy kapcsolódik az ukrán-magyar áramvitákhoz is, ahol az ukrán cégek a magyar illetékeseket a területükön eddig tevékenykedő Kapolyi László vállalkozó iránti érdemtelen részrehajlással vádolták. Ugyanakkor ez az ügy is a magyar állami szervek és cégek, valamint Kapolyi folyamatos visszaszorulásáról tanúskodik. Feltehetőleg ez a két téma is szerepel Bajnai Gordon miniszterelnök és Viktor Juscsenko ukrán államfő mai találkozóján.

 

Az E.ON is kevesebb gázt kap

A hazai gáznagykereskedelem zömét képviselő E.ON Földgáz friss közleménye szerint keletről ők is kevesebb gázt kapnak a megrendeltnél. (Pedig mostanáig úgy lehetett tudni, hogy az E.ON Földgáz a Gazpromtól vásárol, vagyis az ukrán rendszerirányító éppenhogy az E.ON-t írta körül kedvezményezett vevőként.) Az E.ON-közlemény szerint a kiesést nyugati partnereik többletbeszállításával pótolják. Ezen kívül biztosítanak az országos rendszeregyensúly fenntartásához szükséges gázt is, "önköltség közeli áron".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.