Mégse megy Chilébe a magyar cseresznye

A világhírű nagykörűi cseresznyéből megugrott a kivitel az idén a szomszédos országokba, eközben visszaesett a korábbi nyugat-európai piacok érdeklődése - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere.

Torgyán József egyik álma beteljesületlen marad: nem meg a magyar cseresznye Chilébe, a magyar szállítmányok ehelyett inkább Nagylaknál szelik át a határt, hogy román fogyasztók életét édesítsék meg. Pedig a most zajló Copa Americán lenne piaca a magyar gyümölcsnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykőrü polgármestere, Veres Nándor elmondta: a Tisza-parti községben tart a cseresznyeszüret, a helyi ültetvények túlnyomó többsége nagy szemű, ropogós germersdorfi fajta, amelynek termését az idén közepes mennyiség és az átlagosnál valamivel jobb minőség jellemzi.

Az érés idején és a szüret kezdete óta lehullott eső ellenére a gombabetegségek nem jelentek meg tömegesen, és szemek sem repedtek ki - tette hozzá. Jelezte, hogy a gazdák többségének az exportnál elvárt 24 milliméter feletti átmérőjű szemméret teljesítése sem okoz gondot, miután a gyümölcsök zöme eléri a 26-28 millimétert.     A polgármester hangsúlyozta: a magyar piac telített, a községben termett cseresznye túlnyomó részét az eddigieknek megfelelően az idén is exportálják.

A külföldi piacok jelentősen átrendeződtek az elmúlt években, a korábban meghatározó osztrák, német és olasz export aránya, hasonlóképpen a litván és lett kivitel elenyészőre csökkent. Ugyanakkor meredeken emelkedik a környező országok súlya az értékesítésben. A 400-500 tonnára becsült idei termés mintegy kétharmadát Romániába szállítják, emellett Lengyelországban és Szlovákiában is van kereslet a körűi cseresznye iránt - közölte Veres Nándor.

„Ismertetése szerint” a felvásárlási ár a szüret elején kilónként 500 forintról indult, és mostanra 300 forint körül stabilizálódott. Ez az összeg közepesnek mondható, azonban a költségek növekedése miatt a jövedelmezőség lassan csökkent az elmúlt tíz évben - mondta.     A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben évszázados hagyománya van a cseresznye termesztésének. A Tisza árteréhez tartozó terület rendkívül kedvező a germersdorfi óriás cseresznyének, ezért számos ültetvény létesült itt. Az alig kétezer lakosú településen szinte nincs olyan ember, aki gazdálkodóként ne került volna már kapcsolatba a gyümölccsel.

A községben található Magyarország legnagyobb, összességében kétszáz hektárt meghaladó cseresznyése, ahol négy-ötféle terem a gyümölcsből. Nagykörű büszkélkedhet az ország egyetlen, hetvenhét féle cseresznyefát felvonultató cseresznyefajta-gyűjteményével is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.