Megrohamozták a cseh pénzváltókat

Hétfőtől egyre hosszabb sorok kígyóznak főleg a prágai, de a vidéki cseh pénzváltók előtt is. Tovább gyengülhet a korona.

Prágai lapok értesülései szerint a legtöbben megtakarított koronáikat igyekeznek dollárra vagy legalább euróra váltani, mivel hetek óta gyengül a cseh pénznem. A kialakult helyzetről Jirí Pospísil az egyik Prága-óvárosi pénzváltó vezetője a telefonba azt sóhajtotta, hogy „uram, ez már az őrültek háza...". A pánik szerinte a múlt pénteki hírek miatt tört ki, amikor egy euróért 28,20, egy dollárért pedig 24,40 koronát is kértek.

Lapunk megkeresésére Miroslav Novák cseh pénzügyi elemző elmondta, hogy a közhangulat a korona további gyengülését várja, ezért sokan főleg a nyári szabadságokra készülve igyekeznek minél több dollárt, illetve eurót beszerezni.

Hétfőn például a magánszemélyek, illetve a cégek mintegy kétmilliárd dollárt és egymilliárd eurót vásároltak fel, s ez a roham egyelőre nem szűnt meg. A kialakult állapot legnagyobb nyertesei az utazási irodák, mert egyre többen már most veszik meg nyári üdülésüket, attól tartva, hogy ezeknek az árai is emelkedni fognak - tette hozzá az elemző.

Milos Zeman államfő felszólította a cseh jegybankot (CNB), hogy ne tetszelegjen a hazai gazdasági élet démiurgoszának, vagyis mindenek felett álló szubjektumának szerepében, s mielőbb hagyja abba a korona mesterséges gyengítését.

Miroslav Singer elnök néhány órával később visszautasította az elnök szavait: Az elnök úr sem feledkezhet meg arról, hogy a jegybank független, ezért nem hallgat még a politikusok utasítgatásaira sem. Azt se tévessze szem elől, hogy a legutóbb 2003 novemberében, a cseh gazdaság fellendítése, elsősorban a kivitel növelése érdekében gyengítettük a koronát devizapiaci intervenciókkal. Azóta kizárólag piaci körülmények befolyásolják pénznemünk árfolyamát, amely az utóbbi időben főleg a dollár jelentős erősödése, illetve az euró gyengülése miatt romlott - szögezte le.

Tomás Zimmermann, a jegybank szóvivője bejelentette, hogy a CNB monetáris tanácsa február 5-én tekinti át a kialakult helyzetet. Nem tart valószínűnek olyan lépéseket, amelyekkel beavatkoznának a korona árfolyamának alakulásába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.