Megroggyant a Hewlett-Packard

Tízéves mélypontra zuhant a Hewlett-Packard (HP) részvényárfolyama, miután a világ legnagyobb számítógépgyártója profitfigyelmeztetést adott ki, és a válságból való kilábalás elhúzódását vetítette előre.

A HP-nál alulbecsülték a számítástechnikai iparágat érintő válság súlyosságát, ezt maga Meg Whitman, az egy évvel ezelőtt kinevezett vezérigazgató ismerte el, aki emiatt a nyereségprognózison is kénytelen volt változtatni. A vállalat novemberben induló 2013-as pénzügyi évére vonatkozó, a piac által 4,2 dollárra várt részvényenkénti profit helyett a nyereség a 3,4-3,6 dolláros sávba eshet vissza.

Tízéves mélypontra zuhant a Hewlett-Packard
A man walks past the Hewlett Packard logo at its French headquarters in Issy le Moulineaux, western Paris, in this September 16, 2005 file photograph. Shares of Hewlett-Packard slumped by more than 20 percent to a six-year low on August 19,2011 as investors wiped about $16 billion off the market value of the world's biggest PC maker in a resounding rejection of its plan for a major shake-up. REUTERS/Charles Platiau/Files (FRANCE - Tags: BUSINESS SCI TECH)

A kilátások rontása megtette a hatását, a HP részvényárfolyama a New York-i tőzsdén 13,5 százalékot zuhant, tízéves mélypontjára süllyedt. Elemzőknek tartott éves értekezletén Whitman a kilábalási stratégia részeként a nagyvállalati ügyfélkör jobb kiszolgálását, a termékvonalak szűkítését és a multifunkciós berendezések kiemelt fejlesztését hangsúlyozta, mint a vállalat újjászületésében főszerepet játszó elemeket. Whitman 2013-at a újjászervezés évének, 2014-et a felépülés évének, míg 2015-öt a fellendülés évének nevezte.

A vezérigazgató a múlt rossz döntéseit hozta fel mentségül a vállalat gyenge teljesítményére. Még Carly Fiorina vezetése alatt ugyanis rossz vágányra terelték a vállalatmenedzselést, és stratégiai hibát vétettek azzal, hogy nem ismerték fel a személyi számítógép (PC) visszaszorulását, a táblagépek és más korszerűbb eszközök előretörését, és emiatt a fejlesztési irányokat sem jól határozták meg.

Ami biztos, a PC-piac további gyengül, s ez nemcsak a HP-t, hanem legnagyobb riválisait is stratégiájuk átértékelésére kényszeríti. Az amerikai piac második helyezettje, a Dell is hasonló cipőben jár, a HP által vázolt problémák nyomán az ő részvényárfolyamuk is csökkent, 4,8 százalékkal.

Whitman a fejlesztés alatt álló termékek gyorsabb piacra dobását, keményebb munkát, s a HP-nél kétségtelenül meglévő innovációs kapacitás jobb kihasználását ígérte. Kisebb, de rugalmasabb céggé alakítják át a HP-t, kevesebb termékkel, és átmenetileg alacsonyabb nyereségszinttel. A technikai újdonságokról szólva csak annyit említett, hogy 2013-ban nem jönnek ki okostelefonnal a piacra.

A szoftvergyártástól, valamint a nagyvállalati szolgáltatások elterjesztésétől várják az anyagi sikert a HP-nál. A PC-piac az idén globálisan kevesebb mint egyszázalékos mértékben növekedhet, és itt is őrségváltás következhet be: a kínai Lenovo átveheti a vezetést a HP-től. A Gartner piackutató adatai szerint a második negyedévben a HP 14,9, a Lenovo 14,7 százalékos piaci részesedéssel bírt. A táblagéppiacon januárban jönnek ki a Windows 8-as operációs rendszerrel dolgozó ElitePad 900-assal, amelyet vállalati felhasználók igényeihez igazítanak.

A létszámot 29 ezer fővel csökkentik 2014 végéig, évi 3,5 milliárd dollár megtakarítást remélve ettől a lépéstől. A leépítések döntően a 2008-ban megvásárolt, vállalati szolgáltatásokra szakosodott Electric Data Systems-t érintik majd, amelynek teljesítménye messze elmarad a várakozásoktól, s amelynél augusztusban 8 milliárd dolláros értékleírást kellett végrehajtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.