Kína: növekedés helyett csökkenés

A várt növekedés helyett hatalmas csökkenést mutattak a márciusi kínai gazdasági adatok: az export 6,6 százalékkal, az import 11,3 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest.

A februári 18,1 százalékos export csökkenés után ugyan ezt még pozitívan is fel lehetne fogni: a februári 23 milliárd dolláros deficithez képest a márciusban 7,7 milliárd dolláros kereskedelmi többletet produkált az ország. Azonban 2009 óta most fordult elő először Kínában, hogy egymás után két hónapban csökken a kivitel mértéke.

A februári export csökkenést a kínai holdújévvel magyarázták az elemzők, ekkor ugyanis sok bolt bezár. Márciusra azonban már mind az export, mind az import növekedésére számítottak. A márciusi kereskedelmi adatok tovább növelik a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmakat, és megerősítik a Világbank módosításait, melyek a várható kínai gazdasági növekedés mértékét a korábbi 7,7 százalékról 7,6 százalékra változtatták.

A kínai kormány múlt héten mutatta be a mini gazdaság ösztönző csomagot, ami során több jut a kisvállalkozásokra, vasúti infrastruktúra fejlesztése és adókedvezményeket is ígér.

A kínai kormány a tavalyi 7,6 százalékos gazdasági növekedés helyett idénre 7,5 százalékos – lassú, de biztos fejlődést célzott meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.