Megrémültek az amerikai befektetők: bizonytalanságot hozott az EU-csúcs

Az EU-csúccsal kapcsolatban felerősödött aggodalmak miatt jelentősebb veszteséggel zárták a csütörtöki kereskedés az amerikai részvénypiacok. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 198,67 ponttal, azaz 1,63 százalékkal 11.997,70 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 26,66 ponttal, 2,11 százalékkal 1234,35 pontra mérséklődött. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 52,83 ponttal, 1,99 százalékkal gyengült és 2596,38 ponton zárt.

A lejtmenet oka Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) csalódást okozó sajtóértekezlete volt a napközben bejelentett kamatcsökkentés után. Draghi a várakozásokkal ellentétben ugyanis nem tett semmiféle utalást arra, hogy az EKB jelentősebben növelné kötvényvásárlását, miközben az EKB rontott az euróövezeti gazdasági kilátásokra vonatkozó prognózisán - számolt be a ProfitLine.hu.

A nap végére felerősítette a bizonytalanságot az EU csütörtökön este kezdődő és pénteken is tartó csúcsértekezlete, ahol a piacok reményei szerint sikerül gyógyírt találni a több mint két éve húzódó euróövezeti adósságválságra. Olaj volt a tűzre az Európai Bankhatóság (EBA) 18 órakor kiadott közleménye arról, hogy a rendszerkockázati jelentőségű európai bankoknak összesen 114,7 milliárd euró többlettőkére van szükségük a 9 százalékos tőkemegfelelési követelmény teljesítéséhez. Az EBA októberi számításai szerint még csak 106,4 milliárd euró tőkepótlásra lett volna szükség az európai bankrendszerben.

Legnagyobb mértékben a pénzügyi papírok csökkentek a csütörtöki napon, a Bank of America árfolyama 5,1 százalékkal, a Citigroup 7 százalékkal, a Goldman Sachs 5 százalékkal, a Morgan Stanley 8,4 százalékkal, míg a JPMorgan Chase 5,24 százalékkal esett.

A decemberi szállítású WTI olajfajta árfolyama 2,48 dollárral 98,01 dollárra csökkent hordónként, míg a februári szállítású arany jegyzése 31,80 dollárral 1.713 dollárra csökkent unciánként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.