Megreccsent a Barátság

Egy baleset miatt el kellett zárni a Barátság vezetéket. Ecsernél tíz méteres magasságba szökött a kőolaj, a Mol szerint egy külső vállalkozó hibájából.

Elzárták a Barátság vezetéket, így megszűnt az olajömlés Ecsernél, ahol  korábban több tíz méter magasságba spriccelt a kőolaj - közölte a  katasztrófavédelem kedden az MTI-vel. A Mol szerint egy ismeretlen  vállalkozó engedély nélkül dolgozott a terepen, ahol a baleset  történt reggel.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese elmondta, hogy a vezetéket  "kiszakaszolták", így már nem ömlik ki a kőolaj.
Közlése szerint mintegy 300 méteres körben ömlött ki kőolaj,  kisebb-nagyobb tavakat létrehozva. A területet a tűzoltók homokkal  vettek körbe, hogy megakadályozzák a további olajfolyást. Ezeket a  Mol százhalombattai finomítójának létesítményi tűzoltói fogják  kiszivattyúzni - tette hozzá.


Azokat a területeket, ahol az olaj már beszivárgott a talajba,  valószínűleg kármentesíteni fogják - mondta Kis-Guczi Péter. Az MTI információi szerint a területen építkezés folyt, egy  munkagép területrendezés közben szakította el a vezetéket, amely mindössze tíz centiméter mélyen volt a talajban.


A Mol az esettel kapcsolatban az MTI-vel közölte: a  vezetéksérülést olyan tereprendezési munkálatok okozták, amelyeket  egy, a Mol számára ismeretlen külsős vállalkozó végzett, az ehhez  szükséges engedélyek hiányában. Az M0-ás autópálya 44-es kilométere  közelében a Barátság I. vezeték sérült meg, s a 7 bar nyomás alatt  működő csőből néhány száz köbméter kőolaj folyt ki.


A Mol szerint az érintett helyszín környezetének teljes körű helyreállításáért a sérülést okozó munkálatok megbízója a felelős.

Mentik a menthetőt Ecsernél
Mentik a menthetőt Ecsernél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.