Megosztott az olajkartell

Miközben az OPEC közel-keleti tagjai Tokióban azt mondták, hogy "eltűrik" a kőolaj jelenlegi mérsékelt árát, azért, mert ezt kívánja a világgazdaság helyzete, és az idén 40-50 dolláros árral számolnak, a szervezet főtitkára jóval magasabb árat vár.

Tokióban 21 olajtermelő és -fogyasztó ország - köztük hat OPEC-tagállam - részvételével zajló fórumon az olajkartell tagjai  azt közölték, hogy a szervezet május 28-án Bécsben esedékes  értekezletén marad a jelenlegi termelési szint annak ellenére, hogy  túlkínálat van a piacon kőolajból.

A kuvaiti olajügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a szervezet  egyelőre kivár. A globális gazdaságot ugyanis nem lehet kitenni most  annak, hogy emelkedjen a kőolaj ára egy további termeléscsökkentés  miatt.
Tavaly szeptember óta az OPEC napi 4,2 millió hordóval  csökkentette a  termelését annak érdekében, hogy a jelentősen  visszaesett kereslet miatt ne kerüljön - az OPEC szempontjából -  vészesen alacsony szintre az energiahordozó ára.

Abdullah al-Badri, az OPEC főtitkára vasárnap Algírban azt  mondta, hogy a szeptember óta elfogadott termelés visszafogások  mintegy 80 százalékát sikerült már végrehajtani, a szerezet  termelése napi 3,4 millió hordóval csökkent a szeptemberi szintről.  Március óta azonban ezen a téren semmi sem történt - mondta a  főtitkár -, azaz a közel napi 700 ezer hordó plusz többlettermelés  sehogy sem akar eltűnni a piacról.

Al-Badri szerint az OPEC csak azután gondolkodhat komolyan  további termeléscsökkentésről, ha az előzőleg jóváhagyott  visszafogásokat már több mint 90 százalékban sikerült ténylegesen  végrehajtani. A tokiói értekezleten részt vevő hat OPEC-ország vasárnap azt  közölte, hogy "eltűrik" a jelenlegi, 50 dollár körüli olajárat. A  katari olajügyi miniszter szerint idén 40-50 dollár lesz az olajár.  A szaúdi olajügyi miniszter pedig azt mondta, hogy az 50 dolláros  olajár Rijád hozzájárulása ahhoz, hogy gyorsabban magára találjon a világgazdaság.

Ugyancsak a tokiói értekezleten rész vevő Tanaka Nobuo, a  Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója óvott azonban attól,  hogy túl sokáig legyen túlságosan alacsony a kőolaj ára. Szerint  ugyanis, ha szűkül a kínálat, miközben élénkül a kereslet és a  globális gazdaság ismét bővül, a kőolaj hirtelen jelentősen  megdrágulhat.
Eközben az Algériában tartózkodó OPEC-főtitkár azt mondta, hogy  az olajkartell elégedetlen a jelenlegi olajárral. Egyben reményét  fejezte ki, hogy az olajszervezeten kívüli olajtermelők, köztük  Oroszország,  csökkentik a termelésüket az olajpiac stabilizálása céljából.

Al-Badri vendéglátója, az algériai energiaügyi miniszter úgy  vélte, hogy a kőolaj ára az év végén hordónként 60 dollár lesz. Az  OPEC-főtitkára szerint a szervezet 70 dolláros árat akar.Al-Badri a május végi OPEC-üléssel kapcsolatban azt mondta, hogy  a globális gazdaság állapota alapján döntenek a termelés szintjéről. Ugyanakkor - tette hozzá -, ha kell, meghozzák a szükséges  intézkedéseket az olajpiac stabilizálása érdekében. Ez utóbbi  kijelentés azt jelentheti, hogy az OPEC felkészült egy újabb  termeléscsökkentésre, ha úgy látja, hogy a harmadik negyedévben már  élénkül a globális gazdaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.