Megmozdult a nyaralópiac

Éledezik az ingatlanpiac a Balaton és a többi hazai tó körül. Leginkább a vízparti, újszerű apartmanokat, illetve a nagyon olcsó, felújítandó nyaralókat keresik.

A vízparti üdülőövezetek nagy többségében élénkült tavaly az ingatlanpiaci forgalom, az idén pedig már április elején elindult a pezsgés – derül ki az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank frissen közzétett piaci helyzetjelentéséből. A Balatonnál a fővárosi és a kelet-magyarországi vásárlók vannak többségben, de német és svéd érdeklődők is megjelentek.

Élénkülő kereslet mutatkozik Magyarországon a nyaralók iránt: a vízparti üdülőövezetek többségében nőtt 2012-ben az ingatlanforgalom az előző évhez képest. A legjelentősebb bővülés 2011-hez képest a Balatonnál volt: a balatonalmádi, a keszthelyi és a siófoki kistérségben több mint 15 százalékkal nőtt az ingatlaneladások száma a 2012-re vonatkozó adatok szerint. „Hasonló mértékben nőtt az adásvételek száma a Tisza-tó környékén a tiszafüredi kistérségben, de a Fertő-tónál és a Dunakanyar környezetében is élénkülő forgalmat mutatnak a statisztikák” – mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Hozzáteszi: a Velencei-tónál stagnált a forgalom, míg a Balatonnál Tapolca térségében és Balatonfüred környékén volt némi visszaesés a forgalomban tavaly.

Árak tekintetében továbbra is inkább a stagnálás, minimális mozgás volt jellemző tavaly. A statisztikák szerint nagyobb, 10 százalékot is meghaladó drágulás a balatonfüredi és a fonyódi kistérségben volt tapasztalható, valamint a Velencei-tó környékén. Az értékesített ingatlanok átlagára a fonyódi kistérségben volt a legmagasabb, 329 ezer forint négyzetméterenként, ezt követi Siófok és térsége 272 ezer forinttal, valamint Balatonfüred 264 ezer forintos négyzetméterárral.

Legolcsóbban a Tisza-tó környékén lehetett nyaralót venni, itt 100 ezer forint alatt volt az átlagos négyzetméterár 2012-ben. Utóbbi helyszínt az elmúlt időszak jelentős ökoturisztikai fejlesztései következében felfedezték maguknak a befektetési célú vásárlók is, akik jellemzően magánszálláshely létesítése céljából vásárolnak vendégházként üzemeltethető ingatlanokat.

Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója szerint a magyar tenger déli partján az újszerű vízparti apartmanok a legnépszerűbbek 17 millió forintos árig, valamint a nagyon olcsó, felújításra szoruló üdülők, az északi parton pedig a panorámás családi házak és a vízparti nyaralók keresettek 10-15 millió forintos ársávban. Az élénkülés a jelek szerint az idén is folytatódik. Április eleje óta a Balaton környéki ingatlanpiacon van mozgás.

Hozzáteszi: a Balaton déli partján a kereslet főleg Fonyód és Siófok közé eső részre koncentrálódik. A tavalyi évhez hasonlóan ebben a térségben továbbra is népszerűek az új építésű vagy a 3-5 éve épült, újszerű állapotban lévő lakóparki lakások, ezen belül jellemzően a minimum 1,5-2 szobás, 12-17 millió forint körüli vételárú ingatlanok a leginkább keresettek.

Önálló nyaralókat, családi házakat változatos árakon keresnek a vevők, és rendszerint komoly alkudozások folynak. A túlkínálat miatt erős a vásárlók pozíciója. Növekszik a kereslet az olcsóbb – 10 millió forint alatti –, akár elhanyagolt állapotú nyaralók iránt, ilyenekből főként Fonyódtól nyugatra nagy a kínálat.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaralóapartmanok iránt is van érdeklődés – ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak a vevők fizetni.

Nagyon korlátozott számban, de újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a víz közeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai számítanak keresettnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.