Megmondtuk: itt az elektronikus matrica-visszaváltás

Megoldódott a felesleges megyei autópálya-matricák elektronikus visszaváltása. Az autósoknak a kényszerből megváltott vignetták miatt nem kell bemenniük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ügyfélszolgálataira. Az informatikusok okkal büszkék. Noha ezt a fejlesztést megúszhatták volna, ha a kormány nem csapja össze az útdíjrendszer kiterjesztését.

A NÚSZ közlése szerint a kormány immár végleges díjrendelete alapján visszaváltható minden olyan, 2014. december 31. és 2015. január 31. között megvásárolt megyei e-matrica, amelyet csak olyan útszakaszon használtak, amely február elsejétől ismét díjmentessé válik, vagy a megyei e-matricák területi hatályának újraértelmezése miatt feleslegessé vált. A virtuális vignettákat február 1-től március 15-ig lehet visszaváltani elektronikus úton, személyesen a NÚSZ Zrt. országszerte 17 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban, valamint postai úton.

Az igazi újdonságot az elektronikus visszaváltás jelenti. Aki ezzel a lehetőséggel élni akar, a nemzetiutdij.hu honlapon a „Megyei e-matrica visszaváltása" menüpont alatt található igénylőlapot kell kitöltenie és elküldenie. Azok az autósok, akik a személyes vagy a postai ügyintézést választják, a nemzetiutdij.hu weboldalról letölthető vagy az ügyfélszolgálati irodákban átvehető formanyomtatvány kitöltésével nyújthatják be a visszaváltási igényüket.

A jogosultság visszaváltását elektronikus úton és személyesen akár a gépjármű üzembentartója, akár a gépjármű jogszerű használója kezdeményezheti, postai úton viszont csak az üzembentartó járhat el. Az ügyintézéshez a megváltott e-matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvény vagy a nyugtázó értesítés, így szöveges üzenet (SMS, e-mail) és a gépjármű forgalmi engedélye mellett az igénylőlap kitöltése szükséges.

A NÚSZ-nál arra is felhívták a figyelmet: a visszaváltás előtt érdemes figyelembe venni, hogy az e-matrica árának visszatérítése az úthasználati jogosultság eredeti időtartamra vonatkozó megszűnésével jár. Azaz, pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezhet annak az autósnak, aki az adott megyén belül díjmentessé vált szakaszon kívül más egyéb szakaszt is használt, vagy a visszaváltott e-matrica szerinti megyén belül nem csak azon a szakaszon közlekedett, amelyik a megyei e-matricák területi hatályának változása miatt február 1-től a szomszédos megyére érvényes e-matricával is használható.

Az útdíjrendelethez kapcsolódó átmeneti rendelkezés értelmében azok az autósok, akik 2015. január 1. és 2015. január 31. között jogosultság nélkül hajtottak díjköteles útra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük. Feltéve, hogy bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak. Aki pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodájában intézheti ügyét.

Az országszerte a megszokott nyitvatartási idővel üzemelő 17 ügyfélszolgálati iroda közül az M3 12-es kilométerénél található budapesti, valamint a budaörsi, székesfehérvári, szombathelyi és dunaújvárosi ügyfélszolgálati irodáknál a megyei e-matricák visszaváltását mobilcsoportos díjellenőrző járművek segítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.