Megmenekülhetnek a pécsi munkahelyek

A Pécsen közel háromezer embert foglalkoztató Elcoteq cáfolja, hogy csődbe ment volna. Közleménye szerint az általa kért "kontrollált vezetés" biztosítja a működés fenntartását addig, míg meg nem állapodik a Platinum Equity befektető céggel.

Nem ment csődbe sem az Elcoteq SE, sem bármelyik leányvállalata. Az Elcoteq kontrollált vezetést kér a luxemburgi jog alapján, hogy működését továbbra is fenntartsa. Ez a státusz biztosítja az Elcoteq számára a folyamatos működést, és hogy befejezze a cég átvilágítását akár a korábban bejelentett befektetővel, akár egy potenciális új partnerrel – olvasható a társaság köleményében.

2009 novembere óta az Elcoteq képes volt a hitelállományát 230 millió euróról 48,5 millió euróra csökkenteni, leginkább a működés fokozatos csökkentésével. Azonban 2011 június végén be kellett jelentenie, hogy a fennmaradt hitelmennyiség visszafizetési határideje túl közeli, így az Elcoteq nem tudja visszafizetni a kintlevőségét a lejárat napjáig. Az Elcoteq arra kérte a hitelező bankokat, hogy biztosítsanak több időt a visszafizetésre, és meghosszabbított fizetési határidő mellett rendezhesse tartozását.

Ezzel egyidőben az Elcoteq azt is bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a Platinum Equity magánbefektető céggel, jelentős részvénycsomag tulajdonlásról és a cég adósságkezeléséről. Amennyiben a tervezett tranzakció létrejön, lényegesen megerősödik az Elcoteq pénzügyi pozíciója.

A luxemburgi törvények alapján a kontrollált vezetés biztosítja az Elcoteq számára, hogy lehetőség szerint fenntartsa a folyamatos és normális üzletmenetet, egészen addig, amíg hosszútávú pénzügyi megoldás nem születik. A potenciális befektető számos alkalommal megerősítette, hogy változatlanul érdekli az Elcoteq, az átvilágítás folyamatosan zajlik, az eredeti terveknek megfelelően.

Mint arról beszámoltunk: a finanszírozási gondokkal küszködő Elcoteq számára a kegyelemdöfést hétfő délután a hitelezői érdekében eljáró Danske Bank adta meg azzal, hogy felgyorsította a lejárt forgóeszközhiteleinek behajtását, a cég számláinak zárolása révén. Ez azzal jár, hogy a luxemburgi bejegyzésű vállalat – a helyi törvényeknek megfelelően – külső irányítás alá kerül. A Reuters emlékeztetett arra, hogy az Elcoteq egy meg nem nevezett tőkeerős befektetővel folytatott tárgyalásokat, hogy rendezze kilátástalannak tűnő helyzetét.

Az Elcoteq Baranya megye egyik legjelentősebb foglalkoztatója, pécsi üzemében jelengleg mintegy 2800 dolgoznak. A társaság esetleges csődje, a pécsi üzem bezárása ezért igen érzékenyen érintené a régiót. Ha a gyár teljes leállásra kényszerülne, akkor a 16 százalékos baranyai állástalansági ráta egyből 18 százalékra ugrana fel.

A hírhez tartozik, hogy az Elcoteq pécsi gyárában a munka továbbra is a megszokott rendben folyik. Krippl Zoltán, a pécsi cég kommunikációs igazgatója szerint egyelőre szó sincs arról, hogy Pécsett leállna a termelés. Mint arról írtunk – függetlenül az anyacég pénzügyi gondjaitól - a 2800 embernek munkát adó pécsi üzem július elején bejelentette: augusztus végéig 680 alkalmazottat leépít a csökkenő megrendelések miatt.

Ezek a leépítések három hét múlva kezdődnek, ám most úgy tűnik, hogy 600 dolgozónál nem kell többet elbocsátani a pécsi gyártól. Arra a kérdésre, hogy az anyacég csődhelyzete okozhat-e gondot a pécsi dolgozók augusztusi bérének kifizetésében, Krippl nem tudott válaszolni, de annyit azért megjegyzett: jelenleg nincs előjele annak, hogy a 10-én esedékes bérek késnének.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon
Elcoteq
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.