Megmenekülhet kilencszáz munkás az elbocsátástól?

Ázsiai befektető érdeklődik a leépítés előtt álló diósgyőri kohászat iránt. Egyelőre azonban nem világos, hogy a tulaj DAM Kft. hajlandó-e eladni az üzemet.

Egy ázsiai befektető érdeklődik a termelését tavaly december óta szüneteltető diósgyőri kohászat iránt, és amely a közeljövőben csaknem az összes, mintegy 900 dolgozóját is elbocsátja - értesült az MTI.

Miskolcon még szerdán ülésezett a Kohászati Krízis Munkacsoport, ahol több kérdésre is választ vár Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere a diósgyőri kohászatot működtető DAM 2004 Kft. vezetésétől, tulajdonosaitól, ám egyelőre hiába. Az ülésén cég vezetői ugyanis – egyéb elfoglaltságukra hivatkozva - nem vettek részt - tájékoztatta Veres László a miskolci önkormányzat szóvivője az MTI-t csütörtökön.

A DAM 2004 Kft. képviselőit Káli Sándor arról tájékoztatta, hogy felvette a kapcsolatot néhány Európán kívüli ország nagykövetségével, hogy segítsen a DAM problémájának megoldásában -  ismertette Veres László.

Ahhoz, hogy bármilyen segítséget kapjon a DAM, Miskolc polgármestere határozottabb elképzeléseket vár a cég vezetőitől a termelés újraindításáról - idézte az ülésen elhangzottakat a szóvivő. Elmondta: a városvezetés tájékoztatást kér arról, hogy milyen kintlévőségekkel rendelkezik a társaság, mert egy esetleges új befektetőnek tiszta képet kell kapnia a DAM mostani helyzetéről.

Hangsúlyozta: a polgármester arra is "őszinte" választ vár a tulajdonostól, hogy hajlandók lennének-e eladni a gyárat egy másik szakmai befektetőnek, aki elindítaná a termelést.
A tanácskozáson Kissné Vékei Judit, az ITDH helyi képviselője arról számolt be, hogy ők is tettek ajánlatott a DAM 2004 Kft.-nek.  Tájékoztatása szerint egy ázsiai befektető érdeklődne a cég iránt, azonban az ITDH többszöri megkeresésére még nem válaszoltak a DAM vezetői.
 
A bizottság tagjai jónak tartották Ágotai Józsefnek, a DAM Vasas Szakszervezet elnökének azt a javaslatát, hogy össze kell állítani egy olyan minimum létszámot, akiknek maradnia kell a gyárban ahhoz, hogy a kohászati tevékenység esetleges újraindításnak meglegyenek a feltételei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.