Megmaradt a gázkészlet közel fele

Az MVM tulajdonában lévő gáztárolók télen zavartalanul üzemeltek, az ellátás közel kétharmadát biztosították. A betárolt gáz közel fele megmaradt.
A kiváló műszaki állapotban lévő magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje a fűtési szezon kezdetekor közelítette a 4,4 milliárd köbmétert - közli az MVM. A tavalyinál hűvösebb téli időszak során a fogyasztás meghaladta a 4,2 milliárd köbmétert. A hazai tárolókból több mint 2,5 milliárd köbméter földgázt tároltak ki a télen, ami a téli fogyasztás mintegy hatvan százaléka. (Ez alapján tehát számításunk szerint megmaradt 1,9 milliárd köbméter, vagyis a betárolt 4,4 milliárd köbméter közel fele.) 

A fűtési szezon kezdetekor Magyarországon a térség országai közül az egyik legmagasabb, az éves fogyasztás több mint felét - a téli fogyasztás több mint kétharmadát - kitevő gáz állt rendelkezésre. Ugyan a tárolórendszer töltöttségi szintje nem érte el az európai 90 százalékot, a fogyasztásarányos készletszint csak a - jellemzően bértárolást végző - Szlovákiában és Ausztriában állt magasabban.

Az alacsony készletezési hajlandóság ellenére a fűtési szezon kezdetén a töltöttség elérte a 69 százalékot, 4,37 milliárd köbmétert. Ez körülbelül 1,4 milliárd köbméterrel volt több 2013 legmagasabb töltöttségi szintjénél. Ez meghaladta az egyik leghidegebbnek számító 2012/2013-as tél szintjét is.

A mostani tél az előzőhöz hasonlóan enyhének számított. Az ország naponta átlag 40 millió köbmétert fogyasztott. Ennek átlag 30 százalékát tette ki a behozatal, a tárolók a napi fogyasztás közel 60 százalékát biztosították, a fennmaradó pedig a hazai termelés.

Az MVM-tulajdonú Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt. téli fogyasztáshoz viszonyított töltöttségi szintje 2010 óta nem állt olyan magasan, mint tavaly. Tavaly szeptembertől a kormányzati elvárásoknak megfelelően fokozták a betárolást, amit a szokásosnál később, november 25-én fejeztek be a zsanai föld alatti gáztárolóban. Ekkor az MFGT tárolói töltöttsége 43 százalék és 98 százalék között állt, amit az akkori ukrán-orosz viszony és az esetleges téli gázellátási gondok figyelembevételével megnyugtatónak neveznek. Műszaki probléma érdemben nem befolyásolta a betárolást.

A téli időszakban nem volt az országot érintő gázellátási probléma, így a kitárolás ütemezését a kereskedelmi igények és az időjárás határozta meg. Az egységeket a megszokottnál jobban igénybe vették, az időjárás miatt elhúzódó kitárolás során nem volt kiesés, mennyiségi és minőségi szempontból is kielégítették az igényeket. Az MVM önértékelése szerint a Nemzeti Energiastratégia alapján maradéktalanul szavatolta a hazai lakossági és ipari fogyasztók ellátását. Az ország gázellátása zavartalanságának fenntartása érdekében, és azért, hogy a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartását szem előtt tartva az energiahordozó megfizethető legyen, az MVM most megkezdi a felkészülést a következő szezonra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.