Megmagyarázhatatlanul katasztrofális zuhanás a tőzsdén

Ötéves mélyponton zárt a magyar tőzsde, az OTP árfolyama 2001 októbere óta nem járt a szerdaihoz hasonló mélységben. Szép nyitás után megmagyarázhatatlanul katasztrofális zuhanás következett - összegezte a történteket Varjú Péter elemző.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 429,69 pontos, 4,17 százalékos csökkenéssel, 9886 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 16,8 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények nagyot zuhantak az előző napi záráshoz képest.

A BUX utoljára 2004. február 24-én zárt tízezer pont alatt, az 1420 forintos napi minimum szintet is elérő OTP papírok pedig nyolc éve, 2001 októberében jártak hasonló árfolyamon.

Varjú Péter, az ERSTE Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a kereskedés elején még némi pozitív korrekcióra lehetett számítani a nemzetközi hangulatból ítélve, ám a "szép nyitás után megmagyarázhatatlanul katasztrofális zuhanás következett a budapesti tőzsdén". Délutánra teljesen elfogytak a vevők a magyar börzéről, így az a nyugat-európai és régiós piacoknál is előbb fordult jelentős negatív tartományba - tette hozzá.

Az OTP-t szerdán két nagy eladó "öntötte", így a bankpapírok átlagosnak mondható forgalom mellett is nagyot tudtak esni a "befektetők által jelenleg gyűlölt piacon" - fejtette ki az ERSTE üzletkötője. Délután az OTP esése meghaladta a tíz százalékot, ezért a kereskedését szüneteltetni kellett. Varjú Péter szerint az 1500 forint alatti OTP árfolyam sokakat ösztönöz "kényszerlikvidálásra", ugyanakkor bíztató jelnek tűnik, hogy ezen a szinten már pár kisebb vevő is megjelent.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője megerősítette, hogy szerdán szinte csak eladók jelentkeztek a BÉT-en, így fordulhatott elő, hogy míg a lengyel tőzsde három százalékos pluszban volt, addig a magyar index negatívba fordult. A Raiffeisen üzletkötője ugyanakkor megjegyezte: a magyar értékpiac napi alulteljesítéséből nem feltétlenül kell hosszú távú következtetéseket levonni, mivel korábban arra is volt már példa, hogy csak a BUX tartotta magát pozitív tartományban a nemzetközi negatív hangulatban.

A Mol 300 forinttal, 3,23 százalékkal 9 ezer forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 108 forinttal, 6,65 százalékkal 1515 forintra esett, forgalmuk 9,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 26 forinttal, 4,68 százalékkal 530 forintra gyengült, forgalma 1,7 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 910 forinttal, 3,84 százalékkal 22800 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,4 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 71,4 millió forintos forgalom mellett 500 forinttal, 4,76 százalékkal tízezer forintra csökkent.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1301,25 ponton zárt szerdán, ez 28,37 pontos, 2,13 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.