Meglódultak a beruházások

Meglódultak a beruházások a harmadik negyedévben: az előző évit közel tíz százalékkal haladta meg a fejlesztések összvolumene, jórészt bázishatásokra visszavezethetően.

A hazai beruházások volumene öt év folymatos lejtmenet után trendfordulóhoz ért: az idei második negyedévben már 4,6 százalékos éves szintű bővülést mutatott ki a Központi Statisztikai Hivatal, míg a harmadik negyedévben újabb, ezúttal 9,8 százalékos előrelépésról számoltak be pénteki jelentésükben. Az előző negyedévhez képest a beruházások mennyisége azonban mindössze 1,3 százalékkal emelkedett, ami rámutat arra, hogy a pokolinak tűnő tempó mögött elsősorban bázishatások állnak, hiszen az egy évvel ezelőtti recessziós időszakban érte el mélypontját a hazai beruházási aktivitás.

A beruházások szerkezete összességében kedvezően alakult a harmadik negyedévben, mivel a 9,8 százalékos növekedésén belül a gép- és berendezés beruházások 10,1, az építési beruházások 9,5 százalékkal emelkedtek.

A mezőgazdaságban és a víz- és hulladékkezelés ágazatban mértek kiugró teljesítményt, a gépbeszerzések és tárolók építésének következtében 36,3 százalékos éves összevetésű bővülést mutattak ki, ami szoros összefüggésben áll a tavalyit messze felülmúló idei agrárszezon keltette új fejlesztési igényekkel. A víz- és hulladékkezelés terén tapasztalt 90,6 százalékban számszerűsíthető beruházási boom az uniós finanszírozású projektek felgyorsításával függ össze.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a kiemelt súlyú ágazatoknál, ott is elsősorban a feldolgozóiparban 13,6 százalékkal nagyobb értékben adtak át vagy számoltak el beruházásokat. Nem meglepő, hogy ezen belül is a járműgyártás és az ehhez kötődő beszállítói fejlesztések vitték a prímet.

A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a volumen 21,3 százalékkal növekedett, ezen belül a legnagyobb mértékű emelkedés a kiskereskedelemben következett be. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény bővüléséhez (11,7 százalék) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, az egyéb középületek felújítása, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá – írja a KSH.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek a beruházások a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (47,9 százalék) és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (30,7 százalék) nemzetgazdasági ágakban, ami egyedi nagy beruházások eredménye. Az építőiparban 9,9 százalékos volumennövekedést regisztráltunk.

Jelentősen visszaestek a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (30,7 százalék) nemzetgazdasági ág beruházásai. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 12,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházásai továbbra is elmaradtak (11,2 százalék) az előző év azonos szakáétól.

Rendkívüli, dinamikus, kiugró, történelmi – e jelzők kíséretében emlékezik meg a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye a harmadik negyedéves beruházási adatokról. Miután az áttörés jellemzésére beidézték a KSH jelentését, levonják a következtetést is, ami tömören a Magyarország jobban teljesít szerkezetre asszociál.

"A beruházások kiugró bővülése, a magyar gazdaság harmadik negyedévi 1,7 százalékos növekedése, a várakozásokon felüli ipari és építőipari adatok, továbbá a rekordot döntő foglalkoztatottság eredményeként Magyarország stabil, kiegyensúlyozott növekedési pályára állhat" – szögezik le, hozzátéve, hogy "a kedvező adatok megerősítik a kormány prognózisát, amely szerint az idén a GDP bővülése elérheti, illetve kedvező esetben meg is haladhatja az egy százalékot, és növeli annak az esélyét, hogy 2014-ben a növekedés a kormány által prognosztizált kétszázalékos mértéknél is magasabb lehet."

Megjegyzendő, hogy tavaly ugyanez a kormány az 1,7 százalékos recessziós bizonyítványát magyarázta, amiért akkor kizárólag külső okok, azaz az elfuserált euróövezeti válságkezelés és a katasztrofális időjárás volt a felelős.

A gyenge bázis miatt drasztikusan felgyorsult a mezőgazdaságban a gépbeszerzés
Reviczky Zsolt 2013.04.24. Digitális 2013. április 24. Kishantos. Termőföld, mezőgazdaság. Vetés. Traktor, munkagép. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.