Meglepőt húzott a jegybank

Általános meglepetésre 11 százalékra csökkentette az alapkamatot mai ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa. Az 50 százalékpontos vágás váratlanul érte a piacot, csak a legvérmesebb elemzők mertek erre nagyobb tételben fogadni.A forint erősödött a hírre.

Az indoklás szerint a következő időszakban mind a gazdasági növekedés, mind az infláció számottevően alacsonyabb lehet a korábbi várakozásoknál.

A Magyar Nemzeti Bank nem csak az alapkamatot csökkentette jelentősen, a GDP-re vonatkozó várakozásaiból is visszavett. Legutóbbi, augusztusi prognózisát felülvizsgálva felére csökkentette a 2008-ra várható GDP értékét, amely ezzel 1-1,1 százalékra zsugorodott. A korábbi, 2009-re szóló 2,6 százalékos bővülést is felülírta az élet, illetve a gazdasági válság: az MNB új jóslata 1,7-0,2 százalék, méghozzá negatív irányban. A 2010-es friss előrejelzés 0,5-2 százalék körüli növekedést tartalmaz, szemben a 3,4 százalékos augusztusi jóslattal.

Az infláció terén nem volt ekkora redukció: az augusztusban az idei év egészére számított 6,3 százalékból 0,1 százalékpontot vettek vissza. Jövőre viszont felgyorsulhat az infláció mérséklődése, a 4,1 százalék helyébe a 3,1-3,4 százalékos pénzromlási ütem lép a jegybank szakembereinek véleménye szerint.

Ami az euróárfolyamot illeti, a jegybank 2008-ra 250,4 forintos, 2009-re viszont már 257,90 forintos átlagos árfolyamot vár.

A monetáris tanács emellett 5 százalékról 2 százalékra csökkentette a decemberi  tartalékteljesítési periódustól hatályos kötelező tartalékráta mértékét.

A budapesti bankközi devizapiacon az MNB hétfőn két órakor bejelentett meglepetésszerű 50 bázispontos kamatcsökkentése után tovább erősödött a forint.  Az euró árfolyama 260,10/30 forint körül  alakult, míg pénteken délután és még a hétfő kora reggeli kereskedésben is 269,50/65 forinton állt.

Klésőbb az euró árfolyama 259 forintig jutott,  innen tért vissza 261 forint közelébe - így a napi változás mértéke 2,4 százalékot ért el.

Az első elemzések az MNB magabiztosságát tartják az irányzat  alakítójának. A jegybank határozott lépésének hatására a forint  gyengülésére spekulálók zárták pozícióikat, és ez erősítette a magyar devizát, hiszen a kamatcsökkentésnek elméletileg a forint gyengülését kellett volna magával hoznia. Annyi bizonyos, hogy a  kereskedők megítélése szerint a piacra továbbra is jellemző a kivárás.

Simor András a sajtótájékoztatón
Simor András a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.