Végtörlesztésen híznak a kereskedők

A kereskedők szerint a devizahitelek végtörlesztése és az árfolyamgát erősíthette a fogyasztói bizalmat.

Biztató évkezdetként értékelte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), hogy meglepően jó januári kiskereskedelmi adatokról számolt ma be a KSH. Az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal több élelmiszer és majdnem két százalékkal több nem élelmiszer – gyógyszerek, illatszerek, műszaki cikk, bútor – kelt el az áruházakban, mintegy 562 milliárd forint értékben.

Az OKSZ értékelése szerint minden korábbi előrejelzést felülmúl, hogy januárban 4,6 százalékkal több műszaki cikk kelt el, de ugyanilyen kiugró volt a ruházati termékek forgalmának 8,4 százalékos erősödése.

A forgalomerősödés annál is inkább meglepte az elemzőket, mivel januárban erős inflációs hatás érvényesült, különösen, hogy a tavalyi adóváltozások is most árazódtak be a piacon, miközben a fizetések reálértékben csökkentek, összességében 1,4 százalékkal.

Az OKSZ a maga részéről azzal magyarázza a lendületesebb évkezdetet, hogy 2011 végén a karácsonyi hajrában több területen erősödött a kereskedelmi fogyasztás, és ez a lendület kitartott januárra is.

Mivel a reálbérek nem nőttek – éppenséggel csökkentek –, így kézenfekvő, hogy a fogyasztói bizalom erősödött a piacon. Az OKSZ szerint ez azzal magyarázható, hogy a devizahitelesek végtörlesztési lehetőségei és a 2012-ben belépő új árfolyamgát enyhítette a feszültséget a piacon, kiszámíthatóbbá vált az érintett családok pénzügyi helyzete.

Az OKSZ rámutat: számos korábbi elemzés szerint a magyar fogyasztói piac növekedésének legnagyobb gátja a devizahitel-törlesztési válság.

Bár a januári meglepően jó adat egyelőre rácáfolni látszik arra a vélekedésre, hogy 2012 első felében csökken a kiskereskedelmi piac, azonban nem elfelejtendő, hogy ez még csak az első hónap volt, és az év folyamán a forgalom kisebb-nagyobb hullámzására lehet majd számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.