Meglepő változás a bankbetéteknél

Folytatódott az egész évre jellemző tendencia, novemberben is csökkent a háztartások bankbetéteinek összege − derül ki a Magyar Nemzeti Bank kedden közölt statisztikájából. Ennek elsődleges oka az alapkamat további csökkenése.

Összesen 53,4 milliárd forinttal csökkentették novemberben a háztartások betétállományukat, az viszont meglepő volt, hogy ezúttal a devizaalapú megtakarítások estek vissza nagyobb mértékben - írja a Napi Gazdaság. Egy hónap alatt 30,5 milliárd forintot vettek ki a devizabetétekből, ezt csak részben kompenzálta a forint gyengülése miatti 21,7 milliárdos állománynövekedés, így a hónap végén 929,7 milliárd forintra rúgott az állomány.

A forintbetétek összege 22,8 milliárd forinttal csökkent, így 5956,8 milliárd forintot tett ki. Az év első tizenegy hónapjában csaknem 700 milliárd forint tűnt el a forintbetétekből, 2012 végén ugyanis még 6640,6 milliárdos összeget mutatott a statisztika. A pénz nagy része a korábbi tapasztalatok szerint befektetési alapokba és állampapírokba áramlott.

A háztartások hitelállománya a forint gyengülése miatt ismét növekedett novemberben, hiába törlesztettek az ügyfelek ugyanis 26,6 milliárd forintnyi devizahitelt, az átértékelődés 74,4 milliárddal növelte az állományt. Így a hónap végén 3757,8 milliárd forint volt a devizahitelek állománya a jegybank adatai szerint.

Kedden a jegybank a kamatok alakulásáról is közölte friss statisztikáját, mely szerint novemberben átlagosan 8,85 százalékos éves kamaton lehetett lakáshitelt kapni, ez 6 bázisponttal volt alacsonyabb az októberi szintnél. A szabad felhasználású hitelek átlagos kamatlába viszont majdnem egy százalékkal emelkedett, így ismét tíz százalék felett volt.

Az adatok szerint novemberben 13,4 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ami még mindig messze elmarad a korábbi csúcsoktól, de már éledezést jelent az egy évvel korábbi 9,7 milliárdhoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.