Meglepetés a külkereskedelemben

Nem teszi az ablakba a kormány az áprilisi külkereskedelmi adatot: az euróban mért szufficit ezúttal 534 millió euró volt, ami messze elmarad az előző hónap több éves rekordjától, a 929 millió eurótól.

A Központi Statisztika Hivatal előzetes becslése az okokra nem világít rá, de minden bizonnyal most is a legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás okozhatta a meglepetést – csakhogy ezúttal negatív irányban.

A meglepetést már előkészítette a pénteken megjelent ipari termelési adat, amely a márciusi 11,6 százalékos roham után szerény 6,3 százalékos előrelépést mutatott az előző év azonos időszakához viszonyítottan.

A szufficit mérséklődésében a hazai kereslet megugrása is szerepet játszott, ugyanis a kivitel euróban mért értéke 8,9, az importé viszont 9,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ami a nem volt szokványos az elmúlt időszakban.

Ami a konkrét számokat illeti, a kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2305 milliárd forintot), a behozatalé 7,1 milliárd eurót (2145 milliárd forintot) tett ki a KSH adatai szerint.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.